Најновије

„Прелудијум“: Откривање породичних тајни омогућава здрав наставак живота

Из Лагуне нам стиже роман „Прелудијум“.

Фото: Лагуна

„У херојској оданости матерњем језику и на срећу романа, Славица Мастикоса се одважила да исприча оно што најбоље зна и што се мало који писац усуђује да повери хартији.“ Овим речима је академик Матија Бећковић описао роман „Прелудијум“ нове Лагунине ауторке Славице Мастикосе.

Ово је породична сага коју спознајемо кроз причу мајке и ћерке, које се уочи бомбардовања Србије 1999. суочавају са болним породичним губитком, а такође морају да открију и размрсе клупко тајни и лажи које су својевремено настале зарад добрих породичних односа а сада прете да их униште.

Међу корицама се налази читав двадесети век, много догађаја, интригантних и веома колоритних ликова које судбина повезује специфичним нитима. Откривање породичних тајни омогућава здрав наставак живота људи који заслужују да им се добро добрим врати.

„За писца је изузетно важно да тако утка нит истините приче у романсијерски сказ, да стварност која је иначе лимитирана у роману то престане да буде“, рекла је поводом изласка књиге ауторка. „Јунаку романа, скрханом тугом због губитка детета, преминули син у сну поручује да прави виолине. Човек који у души носи ту најдубљу рану и највећу бол, тај сан доживљава као божанску поруку и почиње да прави виолине за које познаваоци тврде да имају посебан звук. Пред тим највећим животним искушењем он у тиховању прави и поклања виолине уверен да на њима свира његов упокојени син. О томе тек понекад, у посебним приликама говори, не очекујући да у то било ко поверује. Довољно му је што он у то верује, па да виолинама удахне душу, тај посебан квалитет звука. Снови су, за разлику од празноверја, често кључ за разумевање наше подсвести. Ко нема слично искуство, може лако причу сврстати у празноверје док и сам не окуси нешто слично.“

Славица Мастикоса рођена је 1950. у Земуну. Чланица је Удружења књижевника Србије, ПЕН центра за немачко говорно подручје и потпредседница Удружења писаца Седмица из Франкфурта на Мајни. Добитница бројних награда за свој поетски опус, као и међународне књижевне награде Слово Подгрмеча за роман „Три хлеба насушна на полици времена“. Заступљена је у биографском лексикону „Српски писци у расејању 1914–2014“.

Роман „Прелудијум“, који на више нивоа отвара питања блискости, љубави и тзв. белих лажи, можете пронаћи у свим књижарама Делфи, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари и на сајту.

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА