Најновије

АМЕРИЧКИ ВОЈНИ АТАШЕ: Сарадња Србије и САД све интензивнија

Војни аташе амбасаде САД у Београду, пуковник Кори Шеј, сматра да је војна сарадња између Србије и Америке постала интензивнија у годину дана и оценио да, ако војници две земље могу да раде заједно, могу и народи.

Војска Србије (Фото: Војска Србије)

"Прошле године, организовали смо билатералну вежбу 'Ваздушни мост' и то је била прва заједничка вежба од 2017. године. У новембру смо имали заједничку обуку снага за специјалне операције САД и Србије. Наше две земље имају дугу историју сарадње, заједно су поднеле велике жртве како би победиле непријатеље у два светска рата. Част ми је што видим да градимо све снажније партнерство", рекао је за лист "Данас" пуковник Шеј.

Током консултација делегација САД и Србије, један од кључних резултата је заједнички план да се у наредних пет година, сваке године, организује већа билатерална вежба, додаје он.

"Ови планови су очигледно заустављени одлуком Србије да суспендује међународне вежбе. Током заједничких вежби градимо узајамно разумевање и поверење, а то је јако важно у међусобним односима, зато се надамо да ће се наставити", истакао је Шеј.

Он је рекао да су вежбе само једна од 90 активности војне сарадње које САД организују са Србијом сваке године.

"Размењујемо знање и искуство у широком опсегу војних активности, од медицине до мировних операција. Можда ће једног дана војници из Србије учествовати у мировној операцији заједно са америчким војницима у знак подршке глобалној безбедности", казао је Шеј.

Војска САД, како каже Шеј, наставиће да улаже у народ Србије, јер га Америка сматра за драгоценог и способног партнера.

"У последње две године завршили смо или започели осам рутинских пројеката хуманитарне помоћи у вредности од 1,8 милиона долара. Ваљеву смо донирали возило хитно помоћи и ултразвучни апарат, реновирали смо болницу у Топоници, а у Нишу смо обезбедили опрему за генетске анализе и типизацију ткива. Поред тога, у последње две године смо обезбедили скоро милион долара помоћи за борбу против ковида за клинике у Србији. Ово укључује и донацију рендген апарата и ЦТ скенера ВМЦ Карабурма", истакао је, између осталог, Шеј.

Нови снимак са фронта у Украјини погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА