Најновије

Сабор Украјинске православне цркве прогласио пуну независност

Сабор Украјинске православне цркве (УПЦ) данас је изразио неслагање са ставом патријарха руског и целе Русије Кирила у вези са сукобом у Украјини и усвојио измене у уставу УПЦ, које значе њену потпуну независност, преноси Интерфакс.

Кијево-печерска лавра (Фото: РИА Новости)

Сабор УПЦ, која је под јурисдикцијом Руске православне цркве, усвојио је одговарајуће допуне и измене устава о управљању УПЦ, које значе њену потпуну самосталност и независност, наведено је саопштењу објављеном на сајту УПЦ, преноси агенција.

Савет је се обратио и руским властима са захтевом за наставак преговарачког процеса.

Учесници Сабора су изразили наду да ће "проблем раскола у украјинском православљу бити превазиђен" и оценили да је први услов окончање заузимања цркава и принудно преношење парохија УПЦ у неканонску Православну Цркву Украјине (ПЦУ).

Сабор УПЦ скреће и пажњу на "стварну зависност ПЦУ од Цариградске патријаршије" и на чињеницу да је канонски статус УПЦ "знатно инфериорнији" у односу на слободе и могућности у спровођењу црквене делатности, које су предвиђене повељом УПЦ.

Православна црква Украјине је делимично призната православна црква чију је аутокефалност Васељенска патријаршија у Истанбулу одобрила у јануару 2019. године.

Тренутно аутокефалност Православне цркве Украјине признају Васељенска патријаршија Цариграда, Александријска патријаршија, Кипарска црква и Грчка црква.

Припаднике '’Азова'’ иза решетака погледајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА