Најновије

"Држава изабрала најгоре решење за проблем са шећером"

Економиста и програмски диреткор истраживачке једнице ЛИБЕК-а Михаило Гајић оценио је у Дану уживо ТВ Н1 да је за несташице шећера одговорна држава, јер је ограничила цене основних животних намирница што је, по његовом мишљењу, било најгоре могуће решење.

Шећер (Фото: Pixabay)

Гајић је подсетио да су сви економисти, када је Влада ограничила цене основних животних намирница, рекли да то није добра мера и да ће она довести до рационалисања, не само у производњи, него и у трговини.

- Ако ми се не исплати да продајем производ по тој цени, јер ме више кошта да га произведем, једноставно га више неће бити. Ограничавање цена је главни разлог зашто се суочавамо са несташицама - поручио је Гајић за Н1.

Да цене нису биле ограничене, додао је Гајић, данас бисмо у продавницама имали и шећера и уља, али би њихова цена била већа.

Упитан о томе како би то поскупљење поднели грађани са најнижим примањима, гост Дана уживо је рекао да им се могло помоћи "на суптилнији начин", нпр. повећањем износа социјалне помоћи или исплатом новчане помоћи за незапослене и оне са ниским примањима и ниским пензијама.

Држава је, како је истакао, међутим, изабрала најгоре могуће решење проблема са шећером тиме што је ограничала цене.

Гајић је критиковао и одлуку Владе о привременој забрани извоза дрвних сортимената, истичући да су домаћи произвођачи, услед повећање потражње на светском тржишту, имали добру прилику да зараде на извозу. Уместо забране, додао је Гајић, требало је видети који је проблем са Србијашумама, односно зашто то јавно предузеће није испунило своје пословне обавезе према произвођачима пелета.

Говорећи о оптимистичним прогнозама да би инфлација могла да се стабилизује до краја година, али и песимистичним да би светска економија могла да склизне у рецесију, Гајић је рекао да је незахвално давати такве процене, нарочито што у овом тренутку на глобалну привреду не утичу само економски фактори, већ и политички, попут рата у Украјини или рестриктивне политике Кине у борби са коронавирусом.

О несташици огрева прочитајте ОВДЕ.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА