Најновије

"АКО УКРАЈИНА НЕЋЕ У НАТО, ОНДА ЋЕ НАТО ТРУПЕ У УКРАЈИНУ!" ЦИА спрема паклени план

Часопис који себе представља "водећим" извором за детаљне геополитичке анализе, за гаранцију безбедности по завршетку сукоба предлаже - управо оно што је сукоб изазвало.

НАТО. (Фото: Јутјуб)

Док западна ратна машина за наоружавање Украјине грца а чак и Вашингтону изгледа да постаје јасно да ће Кијевски режим на крају изгубити, лист "Форин аферс" наставља са пројектовањем бахатог америчког хегемонизма који лежи у сржи текуће кризе.

Укратко, аутори Лиса Морже Хауард и Мајкл О'Ханлон, обоје политиколози специјализовани за војна питања и међународну безбедност, сматрају да, ако се Украјина по завршетку сукоба не може увући у НАТО - онда треба довући НАТО у Украјину.

Оно што цео предлог чини апсурдним, је да двоје аутора признају да је идеја о чланству Украјине у НАТО-у одувек била "најцрвенија од свих црвених линија" Москве, како је то описао бивши директор ЦИА Вилијам Барнс управо 2008. године, када је та идеја први пут посејана.

Уместо тога, аутори предлажу стварање нове "безбедносне заједнице", коју би чиниле НАТО чланице, Украјина, и друге "неутралне" земље из региона које би желеле да тој заједници приступе.

Све, наравно, због тобожње бриге о сигурности у региону и о будућности Украјине.

"Мисију би могао предводити не-НАТО официр, можда из Индије, или друге земље која се сматра неутралном", пишу аутори пре него што цинично открију своју праву намеру: "Али она мора укључивати трупе САД. Само америчке чизме на украјинском тлу могу обезбедити демократску будућност те земље". Као да концепт "америчких чизама" у Украјини није био узрок проблема, а Вашингтон показао шта мисли о демократији у тој земљи када је помогао пуч против демократски изабраног председника 2014. године.

Након што су потврдили да је за Украјинску кризу одговорно злурадо играње на "најцрвенијој од свих црвених линија" Москве, аутори себи двоструко противрече тако што целу ову мисаону вежбу оправдавају тобожњим империјалистичким тенденцијама руског председника Владимира Путина - за које се чак и неки амерички аутори слажу да никада нису постојале.

Од снажног пријатељства Русије са Кином и Индијом, многих стратешких партнерстава Москве са земљама Африке, удаљавање актера на Блиском истоку и Латинској Америци од САД, посредовања Пекинга у историјским миротворним процесима - али и све мање способности Вашингтона да спроводи своју вољу у сувереним државама - све је очигледније да је настанак мултиполарног света не само неминован, већ да се он увелико већ ту.

Само што то, изгледа, Хауардовој и О'Ханлону није јасно.

Руси надиру са југа на авдијевски пут живота за Украјинаце (МАПА)

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА