Најновије

Србија сада кинеским банкама дугује три, а стићи ће и до десет милијарди долара?!

Директорка Центра за азијске студије Драгана Митровић изјавила је да је према прошлогодишњем ребалансу буџета дуг Србије према Кини тренутно већи од три милијарде долара.

Фото: pixabay.com

При том, у тај дуг неки договорени послови још нису урачунати, па пројекти попут изградње канализације широм Србије, Београдски метро и други велики пројекти још нису део обрачуна.

Она је за ТВ Инсајдер навела да је дуг Србије према Кини, када се урачунају други кредити који још нису дошли на наплату, вероватно око 10 милијарди долара.

Указала је да је износ кинеских инвестиција релативно скроман у односу на износ кредита које је Србија узела од те земље.

„То су биле прве директне инвестиције, али све остало су кредити и зајмови за финансирање инфраструктурних пројеката у области саобраћаја и енергетике, које доминантно реализују кинеске компаније мимо тендера“, додала је Митровић.

Упитана ко је на добитку од такве сарадње, Митровић је одговорила да су кинески кредити у почетку били повољни и једини који су Србији били доступни, али да се то у међувремену променило.

Митровић је указала да је највише притужби грађана због „деградације и безобзирног опхођења кинеских фирми према проблемима животне средине“. Приметила је да је „врло тешко објаснити и одбранити“ то што у најплоднијем делу Србије постоји, како су кинески инвеститори рекли, највећа фабрика за производњу гума.

Извор: Новости онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА