Најновије

Да ли је Трамп изнео нуклеарне тајне из Беле куће?

„Вашингтон пост” открива да је ФБИ у дому бившег председника на Флориди тражио документа о атомском наоружању.

Доналд Трамп (Фото: flickr)

Федерални истражни биро (ФБИ) током претреса Трамповог дома на Флориди тражио је тајна документа о нуклеарном оружју за које влада претпоставља да их је бивши председник понео кад је напуштао Белу кућу, јављају амерички медији.

Савезни агенти су у понедељак уз судски налог претресли имање Мар-о-Лаго у власништву Доналда Трампа не коментаришући због чега су дошли. Ипак, „Вашингтон пост” сазнаје да је ФБИ очекивао да међу материјалима пронађе и документацију о нуклеарном наоружању. Престонички дневник се позива на изворе у администрацији, али неименовани званичници не објашњавају да ли је реч о подацима о домаћем или страном програму нити откривају да ли је ФБИ пронашао оно за чим је трагао.

Нешто раније, прекјуче, министар правде Мерик Гарланд потврдио је да је лично потписао захтев којим је влада молила суд на Флориди да одобри претрес виле у Палм Бичу. Гарланд је изјавио да је предложио суду да објави тај захтев, после чега би јавност из званичних извора сазнала чему се ФБИ надао у Мар-о-Лагу. Трамп је саопштио да не само да нема ништа против већ да охрабрује суд да „одмах објави” захтев, понављајући да је упад у његов дом био политички мотивисан.

Како подсећа „Гардијан”, Трамп је био фасциниран нуклеарним наоружањем и чак је претио да ће уз помоћ атомског арсенала сравнити са земљом Северну Кореју и Авганистан. Генералима је предлагао да залихе најубојитијег оружја подигну на ниво из хладног рата, што је запрепастило Трамповог првог државног секретара Рекса Тилерсона. Медији су писали да је Тилерсон наводно због тога тадашњег председника назвао „мороном”.

Бивши амерички лидер је о нуклеарном оружју причао и Бобу Вудворду, једном од двојице новинара који су открили аферу „Вотергејт”. Како је Вудворд објавио у својој књизи „Бес”, Трамп му је казао да Америка има нуклеарно оружје за које други, укључујући шефа Кремља Владимира Путина и кинеског председника Си Ђинпинга, нису свесни да постоји.

„Имамо ствари о којима Путин и Си нису ни чули. Оно што ми имамо је невероватно”, казао је Трамп.

Вудворд пише да је касније и из других извора сазнао да постоји нова врста нуклеарног наоружања, али да су се званичници изненадили што је председник то открио новинару. Медији нагађају да је Трамп сличном неопрезношћу можда из Беле куће однео материјал који би могао да компромитује амерички нуклеарни програм. Спекулише се да је понео своју идентификациони картицу са кодовима за активирање нуклеарног оружја, мада је она престала да функционише чим је Џо Бајден дошао на власт.

Америчка јавност се целе недеље највише бавила доласком савезних агената у Мар-о-Лаго иако власти нису откриле шта је ФБИ тамо тражио. Претпоставља се да су истражитељи покушавали да врате документацију коју је некадашњи лидер изнео из Западног крила, а коју је по закону морао да остави државном архиву. Трампов тим је у фебруару већ предао бројна таква документа, објашњавајући да бивши шеф владе није желео да их присвоји већ да су она грешком завршила на Флориди током селидбе.

Медији оцењују да је упад у вилу у Палм Бичу био ризичан потез Министарства правде јер је део јавности убеђен да је ФБИ исполитизован у ривалству између демократа и Трампа. Осим што је први бивши председник чију су кућу претресали федерални агенти, Трамп је и могући кандидат на изборима за Белу кућу 2024. и данима понавља да је жртва „лова на вештице”.

О инциденту на Криму прочитајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА