Најновије

ОГЛАСИО СЕ ГЕНЕРАЛ СУРОВИКИН: Ситуација на фронту је напета

Команданти украјинских снага из редова НАТО-а захтевају од Кијева офанзивне операције у правцу Херсона, без обзира на број жртава ─ и међу украјинским војницима и међу цивилима, изјавио је за телевизију „Русија 24“ командант Здружене групе снага у зони специјалне операције генерал армије Сергеј Суровикин.

Сергеј Суровикин (Фото: РИА Новости)

У разговору за „Политику” каже да ће се у европским форумима борити за интересе Србије, а о Србији ће говорити и на седници ЕП у среду. На питање шта ће да каже том приликом одговара да ће бити портпарол интереса Србије.

– Рећи ћу да је недопустиво такво уцењивање, да је недопустиво да се ЕУ меша у унутрашње ствари Србије и да поставља такве услове Србији на њеном путу ка ЕУ. Позваћемо ЕУ да престане да се меша у унутрашње ствари других земаља, у оне ствари које њу не треба да интересују и позваћемо је да поштује слободу и суверенитет других земаља. У току тог говора у ЕП подсетићу и државног секретара САД Блинкена да не треба да се меша у унутрашње ствари ЕУ. Такође ћу их подсетити да Србија, коју је бомбардовао НАТО, сада не жели да подржи исти тај НАТО. Да Србија која је десет година била под санкцијама просто не жели да сада намеће санкције пријатељској Русији. Подсетићу их такође да Србија има историјске везе са Русијом, да је Русија та која брани српске интересе у УН када је у питању Косово и да је сасвим разумљиво да Србија не жели да сада изда Русију и да јој наметне санкције. Србија има право, с обзиром на то да 100 одсто зависи од руског гаса, да се бори за своје економске и енергетске интересе – истиче Жан-Лин Лакапел.

Ви говорите о угрожавању нашег суверенитета, али у Србији се често може чути став да морамо да прихватимо правила клуба у који желимо да се учланимо, Европске уније. Где је граница, која правила да прихватамо, а која не?Према његовим речима, постоје информације о могућности да кијевски режим употреби забрањене методе ратовања у Херсонској области и да Кијев припрема форсирани ракетни напад на брану Каховске хидроелектране, као и неселективни ракетно-артиљеријски напад на град.

„Ова дејства могу довести до уништења инфраструктуре великог индустријског центра и великих жртава међу цивилним становништвом“, нагласио је генерал.

У Херсону је тренутна ситуација опасна по животе цивила, отежано је допремање хране, постоје проблеми с водом и струјом, истакао је Суровикин.

„Збо гранатирања ракетама ‘Химарс’, оштећени су Антоновски мост и брана Каховске хидроелектране, саобраћај на овим објектима је обустављен. Због тога је отежано довожење прехрамбених производа, а приметни су и одређени проблеми у снабдевању водом и струјом. Све ово не само да у знатној мери компликује животе грађана, већ је и директна претња по њих“, рекао је генерал.

Према његовим речима, ситуација у овом правцу је тешка. Непријатељ циљано гађа инфраструктурне, као и стамбене објекте.

Ситуација у зони операције ─ напета

Ситуација у зони специјалне операције је генерално напета, непријатељ не одустаје од покушаја напада на положаје руских трупа, изјавио је командант Здружене групе трупа (снага) у зони специјалне војне операције генерал армије Сергеј Суровикин.

„Непријатељ не одустаје од покушаја да нападне положаје руских трупа. То се, пре свега, тиче купјанског, краснолиманског и николајево-криворошког правца“, рекао је командант.

Суровикин је додао да су Руси и Украјинци један народ и да је непријатељ – злочиначки режим који грађане Украјине гура у смрт.

„Непријатељ је злочиначки режим који гура грађане Украјине у смрт. Украјинци и ми смо један народ и желимо једно – да Украјина буде независна од Запада и НАТО-а, пријатељска држава за Русију“, објаснио је командант.

Покушај пробијања руске одбране

Кијев повлачи све резерве за пробијање одбране Русије, укључујући и лоше припремљену територијалну одбрану, оценио је он.

„Украјински режим настоји да пробије нашу одбрану. Да би то урадиле, Оружане снаге Украјине повлаче све расположиве резерве на линију фронта. У основи, то су снаге територијалне одбране које нису завршиле пун курс обуке. Украјинско руководство фактички их осуђује на уништење“, истакао је командант.

Према његовим речима, такве јединице по правилу имају низак борбени дух.

„Да би спречиле бекство са прве линије фронта, украјинске власти користе одреде неонациста који стрељају свакога ко покуша да напусти бојно поље“, додао је Суровикин.

Специјална операција потврдила руско наоружање

Генерал је навео да је специјална војна операција у Украјини потврдила ефикасност руских авио-система и система ПВО.

Он је додао да су током специјалне операције посаде оперативно-тактичке, војне и далекометне авијације извеле више од 34 хиљаде налета и употребиле више од седам хиљада вођених авионских ракета.

Најновије руске хиперсоничне ракете „Кинжал“ добро су се показале током специјалне операције, додао је Суровикин.

„Најновије хиперсоничне авионске ракете ‘Кинжал’ добро су се показале у погађању циљева. Ниједна ракета из система противваздушне одбране за ову ракету није страшна“, оценио је он.

Генерал је додао да су стратешке крстареће ракете ваздушног базирања показале највећу прецизност.

Он је по квалитету борбене примене издвојио и вишенаменски авион пете генерације Су-57.

„Поседујући широк спектар наоружања, у сваком налету решава вишеструке задатке гађања ваздушних и копнених циљева“, објаснио је Суровикин.

Како је навео, више од 8.000 летова изведено је беспилотним летелицама, а више од 600 објеката украјинске војске уништено је јуришним дроновима.

Више о ситуацији на фронту погледајте ОВДЕ.

Итвор: sputnikportal.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА