Најновије

ДР ИВАН ПАЈОВИЋ: Губици у рату Руса против Руса или вашар крвавог пајаца

Недавно је њујоршки часопис ТIME прогласио председника Украјине Владимира Зеленског за човека године, очигледно се не обазирући на неупитну чињеницу да та особа сноси огроман део одговорности за разбуктавање конфликта у Украјини и велике људске жртве. У исто време председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен несмотрено се излетела изјајвивши да је у досадашњем украјинском конфликту изгинуло 100.000 украјинских војника и 20.000 цивила, али је званична ЕУ убрзо повукла ту изјаву. Украјинска, али и руска страна упорно скривају тачне податке, што је у условима рата сасвим разумљиво. Разуме се да су губици људских живота са обе стране несумњиво огромни. Различити извори дају податке који то потврђују, а неки од њих говоре да је број погинулих на руској страни сличан оном о ком фон дер Лајенова говори за украјинску.

Пише: Иван Пајовић

Шеф Заједничког штаба америчких снага Марк Мили дао је грубу процену губитака украјинске и руске стране од почетка инвазије Русије на украјинску територију.

„Говоримо о броју погинулих и рањених руских војника у броју од преко 100 хиљада. Вероватно је иста ствар и на украјинској страни. Ово је огромна људска патња”, рекао је Мили, који је најстарији војни саветник америчког председника Џоа Бајдена, током говора у Економском клубу Њујорка. Мили је позвао стране на преговоре. Према његовим речима, управо сада постоји прилика за то.

„Требало би да постоји међусобно разумевање да се војна победа, у правом смислу те речи, не може постићи војним средствима и да треба да се пређе на друге методе“, рекао је он.

Мили сматра да су зимски месеци добро време за преговоре, када ће операције на фронту бити обустављене или успорене због хладног времена.

„Када се појавила могућност преговора, када је могуће постићи мир... искористите тренутак”, одговорио је Мили на новинарско питање. Он није прецизирао како је дошао до информација о губицима. Његова верзија се значајно разликује како од званичних бројева жртава које су дале стране, тако и од прорачуна Би-Би-Сија. Све ове верзије су такође веома различите једна од друге.

У Генералштабу Оружаних снага Украјине кажу да је до 9. новембра у рату погинуло више од 77.000 руских војника. Руско Министарство одбране је последњи пут известило о губицима 21. септембра, пријавивши смрт 5937 људи.

Мање се зна о украјинским губицима. Крајем августа, главнокомандујући Оружаних снага Украјине, генерал Валериј Залужни, пријавио је погибију око 9.000 украјинских војника. Почетком лета украјинске власти су саопштиле да је у рату страдало око 10.000 војника Оружаних снага Украјине.

Према речима Мајкла Кофмана, стручњака Центра за поморске анализе, на сваког погинулог руског војника долази око 3,5 рањеника. На основу својих података он процењује да би ненадокнадиви губици Русије (односно број оних који су избачени из борбе због рањавања, смрти или нестанка) могли бити најмање 77.400 људи.

Истовремено, са појавом првих новомобилисаних Руса на украјинском фронту, губици руске војске, које у дневном резимеу саопштава команда Оружаних снага Украјине, порасли су неколико пута. Ако су у лето и рану јесен Оружане снаге Украјине пријавиле у просеку 200 мртвих руских војника дневно, сада је то око 600 или више.

Упркос огромном броју погинулих, украјински председник Володимир Зеленски је 4. октобра спровео одлуку Савета за националну безбедност да забрани разговоре са руским председником Владимиром Путином. Овај човек, кога њујоршки TIME проглашава „човеком године” као да не жели да се заустави крвави пир у ком је на делу прави покољ између два братска словенска народа. Од почетка јесени Владимир Путин говори о „спремности за дијалог“, али инсистирајући на „реалности“, односно на признању анексије Запорошке, Херсонске, Доњецке, Луганске области и Крима.

Овај став је у уторак потврдила портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова. „И даље смо отворени за преговоре. Никада их нисмо одбили, спремни смо да их водимо, наравно, узимајући у обзир реалност која се тренутно развија", рекла је она на брифингу.

Став Украјине је супротан. Кијев захтева потпуну обнову територијалног интегритета земље, укључујући повратак Крима, кажњавање одговорних и надокнаду штете проузроковане ратом. Истина, тон Зеленског је донекле омекшао у недавним изјавама: из његових захтева је нестала теза о потреби смењивања Путина са функције како би се започео дијалог између земаља. 

Све ово говори да је до мира у Украјини очигледно још много далеко, а то може само изазвати забринутост колико ће још људи пострадати до краја сукоба. Патње цивилног становништва готово да нико не спомиње, као да је то потпуно неважно.

Остале текстове Ивана Пајовића читајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА