Најновије

ДЕЈАН МИРОВИЋ: Шта је Вучић потписао у Тирани

Шестог децембра 2022. године шефови држава и влада и функционери ЕУ и такозваног Западног Балкана су усвојили Декларацију из Тиране (пун назив: Декларација из Тиране: Самит ЕУ-Западни Балкан).

Пише: Дејан Мировић

Декларација је изразито антируски настројана, показују правила тумачења међународних аката које је у нашој правној науци дефинисао акладемик Милан Бартош (егзегетички, телеолошки и историјски метод). У члану 1 Декларације из Тиране је наглашено да Русија ескалира агресорски рат против Украјине и да угрожава европски и глобални мир и безбедност. У члану 4 се понови наводи да Русија ескалира агресорски рат против Украјине и истиче се, у том контексту, да је неопходно увођење „рестриктивних мера“ против Москве. Члан 9 позива на посвећеност постизању „свеобухватног и легално обавезујућег споразума“ између Београда и Приштине. У члану 11 Декларације из Тиране се истиче да Русија има искључиву одговорност за текућу енергетску и економску кризу. У члану 13 се наводи да је потребно смањити зависност од руског гаса. Члан 24 наглашава потребу за већом сарадњом у области безбедности поводом „руског рата против Украјине“.

Александар Вучић је беспоговорно и без икакве резерве пристао на антируске о антиуставне формулације садржане у Декларацији из Тиране. У складу са чланом 7 Бечке конвенције о уговорном праву из 1969. године Вучићев пристанак на антируске чланове Декларације из Тиране обавезује Републику Србију. Дакле, Вучић се обавезао да ће увести рестриктивне мере/санкције против Руске Федерације. Прихватање Декларације из Тиране, посебно члана 9 о обавезујућем споразуму између Београда и Приштине показује да Вучића не интересује чак ни правна чињеница да РФ држи вето у СБ УН за улазак такозваног Косова у ову организацију. У патолошкој жељи да остане на власти по сваку цену, овај човек је отишао и корак даље у кршењу унутрашњег и међународног права у односу на срамна гласања Србије у УН против РФ током 2022. године – прихватањем рестриктивних мера против РФ, које су синоним за санкције.

Медијски циркус са дроновима и војском, митинзи у Косовској Митровици, покличи да неће никада отићи у Тирану или да ће отићи премијер Бранбић, су били припрема за издајничке поступке Вучића у Тирани. Након тога, у складу са упутствима његовог саветника и ратног злочинца Блера, Вучић је сатима слуђивао српску јавност контрадикторним порукама према којима он није писао Декларацију из Тиране иако је потписом пристао на њу и да није увео санкције РФ иако се потписом сагласио са позивом на рестриктивне мере/санкције против Москве. На крају је, у складу са подмуклом британском пропагандном методологијом, извукао из контекста пристанак тадашњег руководства у Москви на западне санкције СРЈ 1992. године, прећуткујући да се управо РФ супроставила бомбардовању СРЈ 1999. године које је предводио, подсетићемо, управо његов садашњи идеолог и ментор, ратни злочинац Тони Блер.    

Украјинци користили фабрички димњак за псматрање, а онда је припуцала руска артиљерија (ВИДЕО)

Извор: НСПМ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА