Најновије

ФАРСА НА СУЂЕЊУ ЗЛОЧИНЦИМА ОВК У ХАГУ СЕ НАСТАВЊА: Процурила поверљива документа, истражитељка "пере руке" од свега!

Пред Специјализованим већима Косова (СВК) са седиштем у Хагу настављено је саслушање истражитељке Специјализованог већа Косова Зденке Пумпер на суђењу председнику и потпредседнику Удружења ветерана ОВК Хиснију Гуцатију и Насиму Харадинају, поводом оптужби да су обелоданили поверљива документа тужилаштва из поступака пред тим судом.

ОВК терористи. (Фото: Јутјуб)

Пумпер је изјавила да не зна како су материјали изашли из Специјалног тужилаштва.

Она сведочи већ пети дан на овом суђењу, а данас одговара на питања Гуцатијевог адвоката Џонатана Риса, који је детаљно испитивао о подацима у материјалима, које је она класификовала у три пакета.

Према њеном исказу, у поверљивим докуметнима које је истражна група припремала за тужилаштво, а које су Гуцати и Харадинај обелоданили у септембру прошле године, налазила су се имена сведока, као и датуми њихових исказа.

Харадинај и Гуцати су оптужени, јер су прошле године од 7. и 25. септембра објавили поверљиве документе на конференцијама за новинаре, откривајући идентитете појединих сведока, вређајући их и позивајући јавност на Косову на одмазду.

Пумпер детаљно сведочи о појединим документима које је сама састављала, а које су оптужени невлашћено објавили у јавности, након чеха су 25. септембра ухапшени и спроведени у Хаг, где се и даље налазе у притвору.

Харадинај и Гуцати су се почетку суђења прошле седмице изјаснили да нису криви, а представник Специјализованог тужилаштва Косова (СТК) је потом изнео уводну реч и представио детаље оптужнице.

Све оптужбе против Гуцатија и Харадинаја повезане су са поступцима који се воде пред СВК, укључујући истраге Специјализованог тужилаштва, наводи се у оптужници која их терети за ометање рада тог тужилаштва, одмазду према сведоцима и њихово застрашивање и повреду тајности поступака.

Оптужени су за четири кривична дела - ометање службених лица у вршењу службених дужности, застрашивање сведока, затим за одмазду и повреду тајности поступка.

Подаци које су објавили су заштићени као тајни у складу Законом о Специјализованим већима Косова, који је изгласлала косовска скупштина.

Према најавама из суда, ово суђење би требало да се оконча већ средином децембра, након чега ће им бити изречена првостепена пресуда.

Шиптари спремају акцију против Срба! Више о томе ОВДЕ.

Извор: jutarnji.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА