Најновије

ПОСЛЕ САСТАНКА СА ВУЧИЋЕМ: Обрадовић открива шта је договорено на дијалогу власти и опозиције без странаца

У суботу је у Скупштини Србије одржана нова рунда међустраначког дијалога власти и опозиције, на којој је договорено да се парламентарни, београдски и председнички избори одрже 03. априла. Уз термин избора, договорена је и израда документа о изборним условима, што је, према речима лидера Двери Бошка Обрадовића, показатељ да овај дијалог даје боље резултате у односу на онај под посредством Европског парламента.

Бошко Обрадовић. (Фото: Јутјуб)

Обрадовић је у разговору за наш дневни лист рекао да још увек није добио поменути документ, али да да може да претпостави шта ће се наћи у њему. Он за наш лист открива које су се теме нашле на последњем састанку власти и опозиције.

“Одржано је 15 састанака Радне групе коју су чинили представници власти и опозиције, и на сто су стављене све теме и дилеме у вези са побољшањем изборног процеса без икакве цензуре. Власт је повукла своје црвене линије и рекла шта је за њих неприхватљиво – то је, пре свега, раздвајање термина избора и забрана да Вучић буде носилац изборне листе на свим нивоима. Ми из Српског покрета Двери смо повукли своје црвене линије и навели шта је оно без чега ми нећемо потписати најављени Споразум ако се то у њему не нађе”, истиче Обрадовић, а потом објашњава који су њихови захтеви.

“То су, поред других конкретних захтева, пре свега медија, планови седам највећих медијских кућа које су биле на састанку Радне групе и Надзорни одбор за надгледање примене Споразума и контролу комплетног предизборног процеса. Оно што су дефинитивно помаци у овом дијалогу јесте формирање Радне групе за сређивање Јединственог бирачког списка у којој ће опозиција имати своје представнике, велики број побољшања у раду Републичке изборне комисије, делимично ограничење функционерске кампање, смањење броја потребних потписа за покрајинске и локалне изборе, повећање висине финансија које се добијају од државе за све изборне учеснике. Опозиција ће, поред чланова у сталном саставу РИК-а, имати и чланове у сталном саставу свих бирачких одбора у Србији. За свакога ко се бавио изборима и зна досадашња изборна правила, ово су значајни помаци и конкретна побољшања изборног процеса за све изборне учеснике, без разлике”, сматра Обрадовић.

Према речима Обрадовића, његов задатак је био да на овим преговорима извуче максимум у побољшању изборних услова.

“Да ли је и колико преговарачки тим Двери у томе успео – оцениће Председништво кад буде доносило одлуку да ли постоји довољно велики број побољшања услова за изборе да бисмо потписали овај Споразум између власти и опозиције. За ту одлуку чекамо финалну верзију Споразума, као и информацију да ли су у њу ушли сви наши захтеви који представљају наше црвене линије у овим преговорима. Без обзира да ли ће Двери то потписати или не, Споразум доноси одређена побољшања изборних услова, али не и све оно што смо тражили и што би спречило, пре свега, притисак на бираче. Томе ћемо, као и свим другим покушајима изборне крађе, морати да се супротставимо сви заједно из опозицији. То морамо да спречимо како знамо и умемо у току избора”, рекао је Обрадовић.

Шиптари спремају акцију против Срба! Више о томе ОВДЕ.

Извор: nova.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА