Најновије

ШИПТАРИ ШАЉУ ВОЈСКУ НА СЕВЕР КОСОВА? Желе да затворе све правце којима би наше снаге дошле да заштите Србе

Бивши командант КБС Кадри Кастрати изјавио је да лажни премијер Аљбин Курти не треба да плаши грађане непомишљеном изјавом о рату, али и навео да ће "српски агенти" покушати да изазову немире на северу Косова и да је зато потребно присуство специјалних јединица Косовске полиције у том делу, преноси Економија онлајн.

Шиптарске банде на Косову. (Фото: ks-gov.net)

Највећу опасност Кастрати види од "српских агената на северу Косова". Он је рекао да Русија, преко свог савезника Србије, покушава да задржи север Косова и цело Косово у напетости јер, како сматра, не жели да Косово уђе у НАТО. 

Кастрати каже да је Балкан већ неко време трајно угрожен и да је Русија била заинтересована да западни Балкан држи у напетости. 
"Они не желе да се Косово креће ка чланству у НАТО. Видим много више опасности у Босни него на Косову јер имамо НАТО да сачува суверенитет у земљи. Ризик је другачији на Косову јер ће српски агенти присутни на северу Косова дићи устанак и покушати да изазову немире унутар државе Косово", рекао је Кастрати. 

Он наводи да у томе види опасност и да зато сматра да косовска влада, преко специјалних јединица Косовске полиције, треба да буде присутна на северу. 

Кастрати је наводе Куртија о рату протумачио као непромишљену изјаву којом настоји да сакрије забринутост грађана и одлазак више од 50.000 људи са Косова у Европу. 

"Улазимо у фазу економске и енергетске кризе и да би се скренула пажња, премијер је дао ову изјаву. Премијер не треба да плаши грађане јер нема места рату", рекао је Кастрати.

Стручњак за безбедност Нуредин Ибиши је рекао да нема могућности да дође до рата, јер је Косово заштићено присуством Кфора.

Позивајући се на изјаве генералног секератара НАТО Јенса Столтенберга, Ибиши каже да на Косову могу бити само тензије и нереди.

"Што се тиче политичких изјава лидера, када говоре лидери Косова, свака изјава се схвата озбиљно, док се изјаве српских не схватају озбиљно. Мислим да не постоји могућност рата пошто смо заштићени присуством Кфора. Чак је и Столтенберг рекао да ће НАТО заштитити Косово. Може доћи до немира и тензија код Срба које је инструирао сам Вучић. Рат је мало вероватан јер имамо снаге за унутрашњу безбедност. Мислим да нема разлога за страх. Они су у савезу са Русијом. Сваки пут постоје ризици, али Косово нема тај ризик јер је присутан Кфор", рекао је Ибиши.

Ганимете Мусљиу из ДПК не искључује могућност нереда на Балкану због Русије. 

"Сама чињеница да Русија с времена на време, са свим ратом који има у Украјини и проблемима које има са Украјином, може с времена на време да да изјаве о Косову, то је јасан показатељ", рекла је Мусљиу.

Обавештајне службе безбедности Србије приметиле су појачано деловање и кретање такозване војске Косова, која покрива и затвара правце могућих улазака наших снага на КиМ уколико би до тако нечег морало да дође ради заштите нашег народа у јужној покрајини.

Желе ликвидацију шесторо људи

Власти у Србији знају имена особа које Приштина жели да ликвидира, а у питању је шест људи који су означени као „вође отпора“, саопштио је прексиноћ председник Србије Александар Вучић.

- Ја сам изашао у јавност да бих спречио то, то је један од разлога. Они ће наставити са својим акцијама и неће се умирити док не заврше север Косова. На силу можда можете све, осим што вам нећемо дозволити погром и убијање. А све остало и овако радите силом. А ја да вређам овог мученог Куртија, не могу - рекао је он.

Извор: Ало

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА