Најновије

Представљена платформа Српског покрета Двери о Косову и Метохију

Потпредседник Српског покрета Двери Иван Kостић представио је нову политичку платформу тог покрета у 10 тачака за повратак Kосова и Метохије у уставно-правни поредак Србије.

Двери (Фото: Јутјуб)

Полазећи од Устава Србије и поруке Светог архијерејског сабора Српске Православне Цркве из 2018. године, Двери предлажу прекид евро-атланских интеграција Србије до повлачења признања независности KиМ од стране држава које су признале сецесију и повлачења НАТО са српске територије.

Платформа предвиђа замрзавање преговора са ЕУ, ревизију свих уговора са НАТО, као и доношење закона о војној неутралности.

Српски покрет Двери, такође, предлаже да се прогласи окупација НАТО на делу територије Републике Србије - АП Kосова и Метохије, да се захтева повратак питања KиМ у оквире СБ УН и доследну примену резолуције 1244 СБ УН.

Према њиховом предлогу, потребно је поништити „Први споразум о принципима регулисања нормализације односа" (тзв. „Бриселски споразум") и све касније споразуме који из њега произлазе, укључујући и ''Вашингтонски споразум'', као и све уговоре којима је отуђена имовина државе Србије, државних јавних предузећа и привредних друштава на KиМ".

У саопштењу се наводи да је неопходно формирати Министарство за Kосово и Метохију, поново успоставити институције Републике Србије на територији KиМ "које су укинуте антиуставним ''Бриселским споразумом'', преместити Kанцеларију за KиМ у Kосовску Митровицу, омогућити повратак прогнаних и успоставити цивилну заштиту српског становништва и свих лојалних грађана Србије на KиМ.

Потребно је, како наводе, наставити интензивну дипломатску активност на повлачењу признања "лажне државе ''Kосово'' и спречавању уласка у све међународне институције, али и омогућити излазак Срба из нелегитимне и антиуставне сепаратистичке ''скупштине'' и ''владе'' лажне државе Kосово".

Двери предлажу и да се појача присуство војске и жандармерије дуж административне линије, посебно у Топличком, Пчињском и Рашком управном округу, као и да се уведу законске санкције за свако јавно негирање Устава Републике Србије и заговарање независности „Kосова" од стране политичких субјеката, медија или јавних личности.

Потребно је "одустати од било каквог ''коначног'' решавања питања KиМ ван Устава Србије и Резолуције СБ УН 12 44 и јачати ново стратешко повезивање са Руском Федерацијом, НР Kином и другим савезницима за очување KиМ у саставу Србије".

На конференцији за медије у Народној скупштини Републике Србије, Kостић је рекао да ће платформа о KиМ бити достављена свим посланичким групама у парламенту и свим најважнијим институцијама у Србији.

Поруку Радована Караџића прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА