Најновије

Москва Тајмс: Режим у Србији се окреће сарадњи са Западом, неће Русију

Србија је појачала сарадњу са НАТО после изјава руског амбасадора у Београду да је стварање руске војне базе у тој републици на листи "интереса" Москве", пише "Москов тајмс". За те тврдње имају и "доказе": изворе из Београда, али и изјаву америчког званичника задуженог за сарадњу српске војске са САД.

Александар Вучић и Владимир Путин. (Фото: kremlin.ru)

Међутим, ту је и друга страна медаље – изјава српског председника Александра Вучића, који пак истиче да „Србији нису потребне ничије војне базе“.

– Србија ће одржати војну неутралност и савезничке односе. Неће се стидети својих веза са Русијом, Кином, САД и ЕУ, али ће се бринути о себи – рекао је Вучић.

Ове Вучићеве изјаве руски лист „Комерсант“ оцењује „прилично суздржано и доживљене су као његова намера да, с једне стране, не форсира тему руске војне базе, а да са друге не квари односе са Москвом“.

База „Југ“ код Бујановца

„Москов тајмс“ преноси писање „Комерсанта“ који, позивајући се на изворе у Београду, наводи да српска војска проширује сарадњу са Сједињеним Америчким Државама (САД) у војној бази „Југ“ код Бујановца на југу Србије.

Наводе и да је исту информацију потврдио и шеф америчке Канцеларије за одбрамбену сарадњу (ОДЦ) Александро Педраза, који координира интеракцију српске војске са Пентагоном.

Према речима овог званичника, Вашингтон и Београд планирају да развију базу „Југ“ као „главни центар за обуку српске војске по стандардима НАТО, и обуку српских специјалних снага за мировне операције“.

Такође, лист наводи и да Вучићева изјава долази неколико дана након што је амбасадор Русијие у Београду Александар Боцан-Харченко наговестио могућност стварања руске војне базе у тој републици.

Харченко је, наводе они, то назвао „питањем интереса Москве“, напомињући, међутим, да успостављање база остаје „суверена ствар“ српских власти.

Ова изјава је, пише „Комерсант“, подигла велику буру у Србији, и истиче да су многи српски медији и стручњаци одмах замерили Русији да „ширењем информација о руској војној бази намерно подрива интересе Србије“.

Листи цитира и „Блиц“ који је, по њиховој оцени, утицајан и са добрим изворима у врху власти, и истиче текст о покретању „хибридног рата против Србије“.

Лукашенкова порука

„Комерсант“, али и „Москов тајмс“, подсећају на то да је изјава руског амбасадора уследила само недељу дана после изјаве председника Белорусије Александра Лукашенка који се, учинило се ничим изазван, осврнуо на политику званичног Београда.

– Србија би желела да седи на три столице: ЕУ, САД, Русија, али то више неће моћи – упозорио је он своје „пријатеље Србе“.

Лист пише да су у Србији ове речи „готово једногласно оцењене као позив Београду да стане на страну Москве у актуелној геополитичкој конфронтацији, који је она упутила преко свог белоруског савезника“.

Мали – велики сигнали

Према речима бившег амбасадора Србије у Минску Срећка Ђукића, руско руководство је незадовољно што Србија себе назива пријатељем Русије, али истовремено одржава добре односе са Западом.

– Овакав сигнал је скоро први пут да је Србији послат са истока и крајње је јасан: Београд може да рачуна на Русију и Белорусију ако стане на њихову страну – каже Ђукић.

Дао је и појашњење.

– То значи да Србија, ако себе назива пријатељем Русије и Белорусије, не треба да има пријатеље на страни, и да иде са Москвом и Минском до краја или пређе на другу страну – објашњава он, уз опаску да „то неће проћи ни на једној страни“.

Ипак, сматра он, у наредним месецима мало је вероватно да ће кардиналне промене у оваквој политици Београда бити стварне – „све док столице не почну да се размичу“.

Под будним оком Запада

Србија је, оцењује овај руски медију, под великом пажњом Запада у вези са формирањем нове владе Србије и одлуком да се придружи санкцијама Русији.

Истовремено, пишу, Вучић не жели да квари односе са Москвом, пошто она „обезбеђује Србији најјефтинији гас у Европи и подржава је на Косову“.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА