Најновије

СИТУАЦИЈА НА СЕВЕРУ КОСОВА ОД ЈУТРОС: На Јарињу се не може проћи ни пешице, у Рударима се окупљају грађани

На Јарињу нема промена у односу на јутрос, и даље се на север Космета не може ни пешице, јавља репортер РТС-а, док се у месту Рударе јутрос окупио велики број грађана, који су дошли да протестују против одлука Приштине о личним картама и пререгистрацији возила.

Фото: Јутјуб

Мањи број Срба провео је и читаву ноћ на барикади у Рудару, а од јутрос пристиже све већи број грађана Косовске Митровице и Звечана, јавља извештач Танјуга.

Барикада се састоји од више камиона са песком, испречених са обе стране пута и грађана који стоје између њих.

У Косовској Митровици и дуж пута, као и у Лепосавићу, Звечану и Зубином потоку могу се видети билборди и плакати „Ово је ЗСО“.

На прелазу Мердаре издају пропратне папире људима са српским личним картама

Ситуација на административном прелазу Мердаре није се значајно променила у односу на синоћ, када је такође нормално функционисао, осим што се колона дугачка око пет километара смањила.

На прелазак административне линије се сада чека око пола сата, а у колони су углавном косовски Албанци који из европских земаља долазе на одмор.

Око три сата након поноћи косовски полицајци су почели да издају пропратне папире људима са српским личним картама, што је трајало само око сат времена, али је настављено јутрос око седам сати, јавља репортер РТС-а.

Пропратни документи садрже број личне карте, име и презиме и на њима пише да је носилац обавезан да све време папир има код себе и да у случају да га изгуби мора да се јави косовској полицији. Документ важи четири месеца.

Сваки путник са српском личном картом, дужан је, како је објашњено екипи Танјуга, да тај документ преда прилком изласка са територије Косова и Метохије.

Синоћ је била колона од пет до шест километра, на прелаз се чекало сат и по времена, али од јутрос нема гужви, чека се 10 минута.

На прелаз чекају Албанци који се на одмор враћају из западних земаља.

Полицајци су рекли да све функционише као и раније.

На Јарињу и даље барикаде

Јутрос је један мештанин хтео пешице да пређе, али су га припадници косовске полиције вратили назад, јавља РТС.

Не може се ни са севера Космета ка централној Србији, о томе полиција у Рудници обавештава све возаче и упућује их на Мердаре преко Копаоника.

Полиција у Рудници јутрос обавештава возаче да покушају прелазак на алтернативне прелазе.

За сада је у функцији само прелаз Мердаре.

Према неким информација на Брњаку и Мердару нису распоређена документа који су део мера Приштине, а тичу се српских личних карти.

Нема информација ни из косовске полиције када ће Јариње и Брњак бити отворени за саобраћај.

Према неким информација на Брњаку нису распоређена документа који су део мера Приштине, а тичу се српских личних карти.

Четири општине на северу Косова са српском већином освануле су јутрос са порукама „Добро дошли у Заједницу српских општина“.

Министар унутрашњих послова Џељаљ Свечља изјавио је да је почела подела документа за улазак и излазак на прелазима Косова за грађане Србије, са изузетком пунктова Јариње и Брњак који остају затворени због, како је навео, барикада које су успоставиле „илегалне структуре Србије“.

Ноћ је протекла мирно, мање су тензије.

На северу Косова, на путевима које воде према прелазима са Србијом, Јарињу и Брњаку, у понедељак ујутро још постоје барикаде које су поставили Срби, потврдио је за Радио Слободна Европа (РСЕ) заменик шефа полиције за северну регију Бесим Хоти.

„Ситуација се није променила. Ситуација је мирна, ништа се није догодило. Барикаде су ту и даље присутне, али да видимо данас током дана што ће бити након одлуке која је донесена“, рекао је Хоти за РСЕ.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић каже да је ноћ на северу Космета протекла мирно, али у атмосфери напетости.

Приштина је хтела да изазове сукобе, да се обрачуна са српским народом, који само брани своје право на опстанак, рекао је Петковић. Поручује да Срби желе мир и стабилност, али да им је „дозлогрдило да трпе терор Аљбина Куртија“.

Специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак поздравио је одлуку „Косова да прихвати предлог Бореља о одлагању одлуке о таблицама и документима за месец дана“.

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ поздравио је одлуку Приштине о померању мера на 1. септембар.

„Очекујте да ће све блокаде на путу одмах бити уклоњене. Отворена питања треба решавати кроз дијалог уз посредовање ЕУ и фокусирати се на свеобухватну нормализацију односа између Косова и Србије, што је од суштинског значаја за њихоу интеграцију у ЕУ“, написао је Борељ на Твитеру.

Влада Косова је саопштила синоћ да је спремна да одложи примену две одлуке од 29. јуна 2022. године до 1. септембра 2022. године, од понедељка, 1. августа 2022. године, када ће све барикаде бити уклоњене и да ће успоставити потпуну слободу кретања на свим путевима на северу Косова.

По налогу САД, влада привремених приштинских институција одлучила је да за 30 дана одложи примену одлуке.

Услед поменуте одлуке и после сирена за узбуну које су се огласиле око 17.30 сати, Срби на северу Косова камионима су блокирали магистрални пут у близини граничног прелаза Јариње, који се налази у општини Лепосавић. Око 20.45 сирене за узбуну поново су се огласиле у северном делу Косовске Митровице.

Извор: Данас/РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА