Најновије

Приштина ће покушати да казни Србе са барикада

Адвокат Љуба Пантовић не сумња да ц́е приштинска власт покушати да казни Србе који су учетвовали на барикадама на северу Косова и протестовали због одлуке привремених приштинских власти о таблицама и личним документима, преноси Спутњик.

Барикада (Фото: Јутјуб)

Пантовић сматра ће на овај начин притиснути Србе са севера и додаје да се то већ дешавало

"Мислим да би могли да их терете за два кривична дела, а то је спречавање или ометање службених лица у обављању дужности, или као што су за прошлогодишње барикаде и протеста најављивали, да ће сви који су спречавали тада службена лица да обављају дужност бити процесуирани за напад на уставни поредак,“ упозорава Пантовић.

Ова друга опција, сматра Пантовић, врло је натегнута али у законима Приштине постоји формулација да ко свесно спречава примену Устава и успостављање реда и закона на територији Косова, чини поменуто кривично дело.

"То је оно што би они у Приштини могли да покрену а што би личило да као има елемента тих кривичних дела. Али овде је врло тешко поуздано било шта рећи јер нема много владавине права и не зна се у ком правцу све иде,“ каже Пантовић.

Ново застрашивање Срба

Пантовић не искључује да се понови нешто слично ранијим кризним ситуацијама када су биле барикаде после чега су стигли судски позиви на адресу 70 Срба које је Приштина осумњичили за ремећење уставног поретка.

Адвокат Горан Петронијевић констатује да је овде на делу не право него покушај застрашивања Срба.

"Све то што сада раде је смишљено и организовано да би се Срби заплашили што више јер следећи пут када се овако нешто деси могу да спрече неко веће окупљање Срба,“ каже он.

Петронијевић је уверен да све што раде и што планирају у Приштини има само један циљ -да етнички очисте Косово од Срба.

Нови вид етничког чишћења

"Све што предузму полицијски, судски или на било који други начин, без обзира да ли то можда има формално покриће у њиховом закону или не, има за циљ застрашивање Срба,“ тврди он.

Петронијевић скреће пажњу да ће они Срби које ставе под кривични прогон фактички бити натерани да побегну у Србију и да се из страха од затвора уопште не враћају на Косово.

Шта се дешава са извозом у Русију, сазнајте ОВДЕ.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА