Најновије

"НИЈЕ ЗАИНТЕРЕСОВАН ЗА РЕШАВАЊЕ КРИЗЕ" ДФ оштро критиковао Ђукановића: Одбио је сваки дијалог

Лидери Демократског фронта Андија Мандић, Милан Кнежевић и Небојша Медојевић поручили су данас, по напуштању састанка који је иницирала председница Скупштине Данијела Ђуровић, да се више неће одазивати позивима на дијалог лидера парламентарних партија и да је циљ председника Црне Горе и лидера Демократске партије социјалиста (ДПС) Мила Ђукановића да до дијалога и договора не дође.

Председник Покрета за промјене (ПзП) Небојша Медојевић казао је да је Ђукановић данас "одбио дијалог и послао јасну поруку - да није заинтересован за решавање политичке кризе".

- Председници парламента сам раније упутио допис за политички дијалог због политичке кризе, како би се изашло из блокаде која наноси штету држави. Инсистирао сам да се окупе лидери странака, јер је то формат у којем треба да се преузме одговорност за будућност земље. ДФ се озбиљно припремио, ја сам имао један предлог, али данас је Ђукановић, лидер најјаче опозиционе партије, одбио дијалог и послао јасну поруку - да није заинтересован за решавање политичке кризе. Пошто није дошао ни он ни Коњевић, оценили смо да не постоје услови да се ова прича настави - рекао је Медојевић.

Додао је да у ДФ-у могу да констатују да је опозиција одбила политички дијалог и да има неке друге планове и процене.

- Није нам драго због тога. Што се нас тиче, више нећемо позивати опозицију на дијалог, јер очигледно немамо партнера за мирно и демократско решавање кризе. ДФ има своје планове и идеје, али партнере немамо за решавање најтежих проблема. Одговорност за крах дијалога биће лоцирана на Ђукановићу - рекао је Медојевић новинарима.

Додао је да "интерес грађана мора бити изнад појединачних и партијских интереса".

Лидер Демократске народне партије Милан Кнежевић навео је да је јавност имала прилику да се увери да је ДПС с партнерима "склизнула у екстремизам и радикализам".

- Ово данас је само наставак синоћњег протеста с ког се претило српском народу истеривањем, где су се чуле ксенофобне поруке. Ово је и порука нашим европским партнерима који су нас позивали на разговор. Ђукановић је демонстрирао да не жели разговор и консензус. Ми у ДФ-у смо завршили с било каквом иницијативом која ће бити широко упућена, јер је очигледно да је ДПС одабрао ванинституционално деловање - казао је Кнежевић.

Додао је да у ДФ-у остају привржени потпису 41 посланика о чињеници да је неопходно да миодраг Лекић добије мандат за састав владе.

- Остајемо доследни гласању Закону о Председнику, јер само тако можемо заштитити Устав и законе - навео је Кнежевић, пренеле су подгоричке Вијести.

Лидер Нове српске демократије (Нова) Андрија Мандић такође је казао да "опозиција не жели дијалог".

- Ми имамо стабилну већину од 41 посланика, Скупштина може да функционише. Опет ћемо, данас или сутра, ставити у процедуру предлог за разрешење Ђукановића, односно иницијативу о томе да ли је повредио Устав. Трудићемо се да седница која ће бити 22. или 23. новембра има за тачке овај предлог, те избор судија Уставног суда. Кренућемо напред јер мислимо да је то нормално. Измене Закона о Председнику је написао сам Ђукановић својим одбијањем да (лидера Демоса Миодрагу) Лекићу да мандат. Они који желе договор сведоче то конкретним чињењем".

Мандић је казао да се данас видело "да се не жели договор".

- Изабраћемо, верујем, ускоро и нову владу, а онда ћемо на изборима, претпостављам прво председничким, видети колики је пад ДПС-а. Интерес ДПС-а је да се избори одрже што пре, да се не би видело колико су пали. Бираћемо нову владу, и идемо наприед. Надам се да ће се и људи који су у опозицији дозвати памети, да имамо Уставни суд, ВДТ-а, чланове Судског савета. Ми нећемо иницирати никаква нова окупљања - казао је Мандић.

На питање да ли би ДФ-у било прихватљиво да повуку измене Закона о Председнику ако би ДПС гласао за избор судија Уставног суда, Мандић је одговорио да је недолазак Ђукановића најбоља порука да не желе компромис, већ да желе да разбију парламентарну већину.

- ДПС-у је незамисливо да се изаберу судије Уставног суда које имају интегритет. Не могу да прихвате да неки људи могу бити судије на основу референци, као што је утврђено на Уставном одбору. Било би добро да ДПС следи нашу логику и да изаберемо два, три, најбоље четири судије. Не, али они хоће да кроз политичке споразуме добију партијске војнике, што је нама неприхватљиво. Верујемо да ће Уставни суд вредновати нашу иницијативу (у вези разрешења Ђукановића) и да ћемо добити исти одговор као кад су се одгађали избори и доносиле противуставе одлуке које је предводио ДПС - рекао је Мандић.

Медојевић је додао да Ђукановић "покушава петљавинама да избегне суочавање с променама које желе грађани".

Воде се жестоке борбе за Доњецк и Херсон! Више о томе прочитајте ОВДЕ.

Извор: Медији

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА