Најновије

Завршено суђење родитељима дечака оптуженог за убиство у "Рибникару": Препирка уместо одбране

Кецмановићи нису износили одбрану, већ је било препирања у судници, јављају београдски медији.

Место трагедије (Фото: Јутјуб)

У Вишем суду у Београду данас се је завршено суђење оцу и мајци дечака који је 3. маја у Основној школи "Владислав Рибникар" убио деветоро деце и чувара те школе.

Кецмановићи нису износили одбрану, већ је било препирања у судници, јављају београдски медији. Одбрана је тражила да се суђење отвори за јавност, а пуномоћници да родитељи присуствују њиховом изношењу одбране, јер неће давати исказе, јер немају никаквих сазнања о кривичном делу за које су Кецмановићи оптужени. 

На претходном суђењу које је било у понедељак судија је усвојио предлог Вишег јавног тужилаштва у Београду и затворио суђење за јавност.

Психотерапеут Југослава Зајић изјавила је данас да је одлука Вишег суда у Београду да искључи јавност са суђења родитељима донета у интересу малолетног лица и додала да она лично сматра да је због преосетљивости информација и медијске сензације боље да суђење буде затворено.

Она је за Танјуг додала да одлуку суда треба поштовати сваки члан присутан у том процесу.

"Што се тиче наставка процеса, видим да јавност тражи одређену одговрност и видимо да је малолетно лице починилац који нема ту кривичну одговорност и онда се негде тражи одговорност родитеља. Родитељи имају неку одговорност у процесу развоја, сазревања. Очекујем да се кроз овај процес и овај јединствен случај утиче на превенцију и да се покаже последице постоје", рекла је Зајићева.

Данас је требало да се суду обрате и оштећени након чега следи одбрана оптужених. Сви оптужени су јуче кратко негирали кривицу.

У Палату правде у пратњи адвоката данас је дошла Миљана Кецмановић мајка дечака која је у овом предмету оптужена за држање и ношење оружја, док ће његовог оца Владимира Кецмановића довести из притвора у ком се налази од хапшења 3. маја прошле године.

Чланови породица убијених су данас остали испред суднице, носећи у рукама фотографије жртава, док су у судницу позвани оптужени, браниоци и пуномоћници оштећених.

Поред оца и мајке, оптужени су и власник стрељачког клуба у којем је дечак, како се сумња, учио да пуца, Ратко Ивановић и инструктор у том клубу Немања Маринковић.

Оптужницом Вишег јавног тужилаштва у Београду је предложено да суд оца, Владимира К, осуди на казну затвора од 12 година, мајку Миљану К. на казну затвора од две и по године, док је за власника стрељачког клуба "Партизан практикал шутинг" Ивановића и инструктора у том клубу Маринковића предложена казна затвора од по три године.

Владимир Кецмановић оптужницом се терети за кривично дело тешка дела против опште сигурности, односно јер је свог 13-годишњег сина обучавао да рукује ваздушним и ватреним оружјем, водио га у стрељану то очигледно није примерено дечаковом узрасту, као и јер оружје није чувао безбедно, како је то предвиђено законом.

Више јавно тужилаштво непосредно је оптужило и мајку дечака Миљану К. због кривичног дела недозвољена производња, држање и ношење оружја и експлозивних материја.

Због кривичног дела давања лажног исказа, како је рекао, непосредно су оптужени председник Стрељачког клуба "Партизан практикал шутинг" Ивановић и инструктор у том клубу Маринковић.

Против оца и мајке воде се и два парнична поступка по тужбама чланова породице убијених, а за накнаду нематеријалне штете услед смрти блиског лица.

Извор: Вечерње новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА