Најновије

У Бриселу балканским земљама опет нуде само „перспективу“

У Бриселу пред сутрашњи самит ЕУ унапред најављују да ће Украјини и Молдавији бити одобрен статус кандидата за чланство у ЕУ, да и Грузију очекује кандидатура кад испуни услове Европске комисије као и ће се детаљно разговарати о формату и надлежностима предложене европске политичке заједнице.

ЕУ (Фото: Јутјуб)

Када је Западни Балкан у питању, најављује се ”само” размена мишљења о томе како ”побољшати процес проширења” и унапред одбацују спекулације о могућем договору око визне либерализације за грађана са КиМ или давање статуса кандидата БиХ што је био захтев неколицине земаља чланица, уз оцену да у БиХ ”нису виђене реформе и напредак у последње две године”.

Додаје се да ”постоји оптимизам” када је реч о последњем компромисном решењу које је француска представила за решавање спора између Бугарске и Северне Македоније, а Србији се понавља позив за напредак ка нормализацији односа са Приштином.

”Намера председника Европског савета, Шарла Мишела је да се види како интегрисати Западни Балкан више још током процеса приступања”, поручио је високи ЕУ званичник у сусрет сутрашњег састанка.

На питање за конкретизацију идеје о ”већој интеграцији” региона са ЕУ, још током процеса приступања, ЕУ званичник, који је желео да остане неименован, оцењује да нова методологија приступања ”није донела очекиване резултате брже интеграције”, а да се на састанку са лидери има са Западног Балкана у четвртак очекује да се чују ”њихове идеје о томе шта им је потребно” у том циљу.

Зато је, наводе у Европском савету, и био очекиван позитиван одговор лидера Србије, Северне Македоније и Албаније о присуству сутрашњем састанку са лидерима ЕУ 27.

”Њихов долазак у Брисел на разговоре је природни избор. Били смо у контакту око ове одлуке, али није било потребе никога да убеђујемо пуно”, каже ЕУ званичник, преноси Танјуг.

У Бриселу кажу и да су свесни ”фрустрација” које постоје на Западном Балкану у светлу све дужег и компликованијег процеса евроинтеграција.

Кажу и да су свесни да билатерални проблеми често знају да буду важнији у процесу приступања него спровођење реформи.

Кажу и да се у оквиру брже интеграције може разматрати учешће земаља Западног Балкана на неформалним састанцима ЕУ ради боље координације по питањима од заједничког ”интереса и изазова” којих је много.

А на речима углавном и остаје.

Нацрт закључака које би ЕУ лидери требало да усвоје сутра о Западном Балкану својим општим помињањем подршке ”перспективи ЕУ чланства” Западног Балкана и неконкретизованим позивима за ”напредак у постепеној интеграцији” региона у ЕУ и поновљеним позивима на реформе, само говори у прилог томе.

Протест радника Фијата погледајте ОВДЕ.

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА