Најновије

ОБАВЕШТАЈНА СЛУЖБА АЛБАНИЈЕ: Регион је изложен претњама

Државна обавештајна служба у Албанији најавила је да ц́е у петак објавити годишњи извештај о свом раду за 2021. годину у којем је наведено да безбедносно окружење на Западном Балкану и даље карактеришу крхка домац́а политичка сцена, која показује да је регион изложен претњама и изазовима, преноси Коха.

Албанија (Фото: flickr)

Претње долазе од, како наводе, унутрашњих фактора (социјално-економских проблема), међуетничких и међурелигијских тензија, корупције, организованог криминала, као и утицаја спољних актера заинтересованих да безбедносна и политичка ситуација у региону остане непромењена или да ескалира.

У другим земљама региона, према извештају, непријатељске обавештајне службе су своју активност усмериле на појачавање међунационалних и међуверских тензија, стварању унутрашњих дестабилизујуц́их фактора и "на одржавање статуса кво" у односу на процесе.

Хибридне активности "незападних актера", како наводе, порасле су у региону, као и у Албанији.

Ове врсте активности постају, како наводе, све чешће су у земљама које покушавају да напредују у процесима демократизације и интеграције.

Према извештају, Албанија је подржала и наставља да подржава све међународне напоре у корист регионалног и глобалног мира и безбедности. 

"Албанија води конструктивну регионалну политику, засновану на принципима сарадње, у правцу евроатлантских интеграционих процеса, добросуседства и поштовања права мањина",  наведено је у овом извештају.

О стању на фронту у Донбасу прочитајте ОВДЕ.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА