Најновије

ДАН ПОБЕДЕ НАД ГЕРМАНИМА: Србија данас прославља Дан примирја у Првом светском рату

У Србији је данас државни празник, Дан примирја у Првом светском рату, чији је симбол цвет Наталијина рамонда.

Српска војска у Првомс ветском рату (Фото: Архива)

Подсећању на тај дан су у Србији од 2005. године били посвећени први часови у школама, а Дан примирја у Првом светском рату се као државни празник прославља од 2012. године.

На Новом гробљу венац на Спомен-костурницу бранилаца Београда у Првом светском рату данас ће положити председник Скупштине Србије Ивица Дачић и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић.

На данашњи дан 1918. године у Француској је потписано примирје које је било на снази до закључења коначног мировног споразума у Версају 28. јуна 1919. године, када је формално окончан Први светски рат.

Србија је, према подацима Конференције мира у Паризу 1919., у Првом светском рату изгубила 1.247.435 људи, односно 28% од целокупног броја становника које је имала по попису из 1914. год. Од овог броја погинуло је или умрло од рана и епидемије 402.435 војника. Приликом преласка преко Албаније умрло је 77.455 војника, у борбама на Солунском фронту 1916—18. године 36.477, побијено или умрло у заробљеништву 81.214, а 34. 781 војника умрло од рана или болести на територији Србије 1915. године. Што се тиче цивилног становништва, губици су износили 845.000. Од 200.000 грађана који су пошли за војском преко Албаније погинуло је или умрло преко 140.000 људи. Епидемија пегавог тифуса 1914/15 однела је 360.000 људи.

Дан примирја је у Србији нерадни дан, обележава се и у Великој Британији, Белгији, Новом Зеланду, Француској, у земљама Британског Комонвелта то је "Дан сећања", а у САД је "Дан ветерана". Међутим, многи у Србији ово називају и Даном победе.

У Србији се амблем тог празника, који би требало носити на реверу, састоји од мотива одликовања Албанске споменице с почетка 20. века - зелено-црне траке која окружује стилизовани приказ љубичастог цвета, Наталијине рамонде. Србија је у Првом светском рату нападнута од стране Аустроугарске, Немачке и Бугарске.

Украјина отвара нови фронт, шаље трупе на северну границу, више о томе сазнајте ОВДЕ.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА