Најновије

Како је атомска бомба експлодирала пре готово 2.000 година

Италијански археолог упоредио је ерупцију Везува 79. године са бацањем атомске бомбе у Другом светском рату.

Помпеја (Фото: Јутјуб)

Археолог Доменико Камардо каже да деструкција Помпеје и оближњег Херкуланеума у ерупцији Везува 79. године може да се упореди са судбином Хирошиме на коју је бачена атомска бомба у Другом светском рату.

Врелина пирокластичног таласа који је излетео уз вулкана била је између 400 и 500 степени Целзијуса, због чега је крв у телима становника буквално прокључала.

"Остаци жртава које смо пронашли су у сличном стању као што су прошли становници Хирошиме. Стварно стекнете осећај хорора и трагедије", истакао је Камардо, археолог из конзервационог пројекта Херкуланеум.

Камардо је направио поређење док је описивао делимично унакажено тело жртве која је пронађена на плажи древног града у октобру.

Археолози верују да је човек, узраста од 40 до 45 година, скончао на неколико корака од воде покушавајући да побегне од ерупције.

У руци је држао малу торбу са дрвеном кутијом, из које вири прстен од гвожђа или бронзе.

"Могуће да је бежао са својим драгоценостима. Пронашли смо и друге предмете попут остатака тканине, које морамо пажљиво да одстранимо пре него што можемо да их проучимо", објаснио је Нунција Лаино, конзерватор који ће радити анализу на остацима када буду премештени у лабораторију.

Кости су црвенкасте боје од жртвине крви, објаснио је Франческо Сирано, директор археолошког парка Херкуланеум.

Остаци човека пронаћени су у оквиру првог археолошког ископавања у последњих 30 година у Херкуланеуму, мање познатом локалитету близу Помпеје.

Извор: Б92

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА