Најновије

ПРОТЕСТ У БАЗИ БОНДСТИЛ: Каква је судбхина избеглих Авганистанаца на КиМ?

Путовање у САД за поједине избеглице из Авганистана, који су привремено смештени у америчкој бази Бондстил на Косову, заустављено је и вероватно завршено, известио је Асошијетед прес, преноси Коха .

Бондстил (Фото: Јутјуб)

Иако је више од 78.000 Авганистанаца стигло у САД од августа, будућност за оне који су стављени на додатне безбедносне провере и налазе се у кампу Бондстил на Косову, остаје неизвесна.

САД неће терати десетине људи тамо да се врате у Авганистан, где би се могли да се суоче са одмаздом.

Њихова фрустрација расте. Неколико Авганистанаца у бази учинило је ове недеље необичан корак организујући протест, држећи транспаренте са порукама попут "Желимо правду", према фотографијама послатим агенцији АП.

"Они само понављају исте ствари, јер за то је потребно време и морамо да будемо стрпљиви", рекао је један од Авганистанаца, Мухамед Ариф Сарари, у текстуалној поруци. 

Њиховим притужбама се посвећује мало пажње, јер америчке власти и Влада Косова нерадо говоре о људима смештеним у Бондстилу.

Бивши високи обавештајни званичник у авганистанској влади рекао је да у Бондстилу има око 45 људи. 

Администрација америчког председника Џозефа Бајденова неће износити детаље, али признаје да неки од евакуисаних нису прошли кроз оно што назива "веома ригорозни процес прегледа и верификације" и да им неће бити дозвољен улазак у САД.

"Док је велика већина авганистанских избеглица евакуисана кроз овај процес, мали број појединаца који су одбијени су примери система који исправно функционише", рекао је портпарол Савета за националну безбедност Шон Савет.

Укупно око 600 Авганистанаца је било смештено у Бондстилу, према подацима косовске владе, која је првобитно одобрила коришћење базе на годину дана, али је недавно пристала да продужи тај рок до августа 2023. године.

Самопроглашено Косово је такође дало мало информација о Авганистанцима у Бондстилу, позивајући се на приватност избеглица.

Премијер привремених институција Аљбин Курти навео је у саопштењу да је влада поносна на своју улогу у обезбеђивању привременог смештаја за авганистанске избеглице.

Авганистанци су стационирани у делу Бондстила који се зове Камп Лија, назван по авганистанском детету које се предало америчким маринцима преко ограде на Међународном аеродрому Хамид Карзаи током евакуације, наводи једна америчка војна публикација.

Како је заробљено руско оружје пало у руке Пентагона, прочитајте ОВДЕ.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА