Најновије

Радници Фијата блокирали ауто-пут у Београду код Сава центра (ВИДЕО)

Део радника Фијата који је аутобусима стигао у Београд блокирао је после 13 часова ауто-пут код Сава центра у оба смера.

Протест радника Фијата (Фото: Јутјуб)

Око 500 радника допутовало је у главни град у десетак аутобуса из Крагујевца, а како јавља извештач Танјуга са лица места њих су испред Сава центра дочекали политичари из коалиције Морамо, Биљана Стојковић, Добрица Веселиновић, Александар Ћута Јовановић и Небојша Зеленовић.

Протест радника Фијата јутрос је подржао и Градски одбор Народне странке у Крагујевцу.

Председник Самосталног синдиката у Фијату Саша Ђорђевић рекао је јутрос у Крагујевцу, када су радници кренули за Београд, да се запослени у Фијату надају преговорима са Владом Србије и испуњењу свих захтева, а пре свега да се постигне договор о отпремнинама.

Додао је да је један од њихових захтева да радници који не желе да раде у иностранству могу да задрже посао у Крагујевцу.

Такође, рекао је да очекују да данас добију одогворе на сва питања која су поставили.

Ђорђевић је казао да су радници звали премијерку Ану Брнабић да их прими на разговор, као и да очекују да се у решавање њиховог проблема укључи и председник државе лично.

Влада: Радници одбили разговор са премијерком Брнабић

Радници и синдикати Фијата су одбили предлог премијерке да данас дођу на разговоре у Владу Србије у 16.30 сати и уместо тога блокирају Газелу, речено је Танјугу у Влади Србије.

"Сами су устали од стола и прекинули преговоре са Владом, а данас су дуплирали захтеве и траже 2. 000 евра отпремнине по години радног стажа".

Блокада аутопута у Београду код Сава центра почела је данас нешто после 13 часова, када је део радника из фијата блокирао аутопут код Сава центра протестујући са захтевом да се испуне њихови услови - пре свега да радници који не желе да раде у иностранству могу да задрже посао у Крагујевцу, а и да се за оне који остану без посла постигне договор о отпремнинама.

"Први наш захтев је да останемо да радимо у нашој фабрици и ми хоћемо да радимо, али не под овим условима да нас терају у Словачку на две године", рекао је представник радника Фијата Ђорђе Милојевић који дана Милојевић.

Он је потврдио да их премијерка позвала на разговор, али сматрају да је термин који им је понуђен за њих касан.

Милојевић је за Танјуг рекао и да су се радници са премијерком Брнабић чули синоћ око 20 сати, као и јутрос око седам и тражили састанак, како не би долазили за Београд, а да им је премијерка рекла да може да их прими данас око пет сати што је каже Милојевић - касно.

"Тражимо од Владе да нас поново позове, да нам дају писане гаранције да ће наши захтеви бити испуњени", казао је он.

Он је додао да овог пута радници очекују и од председника Александра Вучића да им се обрати.

Милојевић тврди нико од радника неће прихватити услове које је понудио менаџмент Фијата и навео да се за рад у Словачку није пријавило ни 150 људи.

Према речима Милојевића потребно је да се збрину сви људи којима је радно место угрожено, а реч је око 1.600 људи.

Премијерка Ана Брнабић изјавила је јуче да су радници Фијата у Крагујевцу одлучили да изађу на улицу и организују протесте уместо да наставе преговоре са владом и поручила им да увек могу да јој се обрате за наставак разговора, али не преко медија.

Радницима Фијата који блокирају аутопут придружили су се лидери коалиције Морамо Добрица Веселиновић , Александар Јовановић Ћута, Небојша Зеленовић и Биљана Стојковић дајући им тако подршку.

О енергетском споразуму Београда и Приштине прочитајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА