Најновије

Добројутарње викенд ђаконије:  Домаће мекике по рецепту наших бака

Нека вам јутра викендом почну испуњена мирисом укусне хране

Фото: Принтксрин @lakojekuvati

Ове суботе вам доносимо рецепт за домаће мекике. Савршен доручак (уколико их послужите са сиром или павлаком) или посластица (са џемом или кремом) у којој ће уживати сви чланови породице.

Састојци: 500 г брашна, 40 г свезег квасца или 1 кесица сувог, 1 кашичица соли, 1 јаје (може и без тога), око 4 дл млаке воде или мешавине млека и воде, уље за пржење

Припрема: У ванглу ставити брашно помешано са 1 кашичицом соли, додати квасац и уз доливање воде и стално лупање варјачом умесити тесто мекше него за хлеб. Лупати тесто 10 минута док не почну да се стварају клобуци, а тесто да се одваја од зидова посуде.

Покрити тесто и оставити на топлом да се диже. После десетак минута још једном излупати тесто пар пута и оставити га да стоји док не нарасте до врха посуде. Загрејати уље у мањој дубљој шерпи у коју може да стане само једна мекика. Много је боље пржити мекике у мањем суду јер их можете лепо поливати топлим уљем па ће бити шупљикавије и мање масне.

Кад се уље загреје смањити на средњу температуру и почети са пржењем. Руке сваки пут овлажити водом, захватити тесто величине мање јабуке и мало га развући и спустати у топло уље. Кашиком поливати тесто топлим уљем да се надува и добије шупљине. Пржити мекике по 3-4 минута са сваке стране. Извадити их на упијајуци папир и служити по зељи.

Не бацајте течност од киселих краставаца, ево како можете да је искористите

Извор: coolinarka.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА