Најновије

РУСКО МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ ОБЈАВИЛО: Завршена прва фаза операције, почиње друга!

Министарство одбране Русије је саопштило да је прва фаза војне операције у Украјини "генерално" завршена и да ће се руске снаге сада усредсредити на "ослобађање" украјинског источног региона Донбаса, преноси Гардијан.

Фото: Министарство одбране Русије

Саопштење Министарства је наговештај да би Русија могла да се преусмери на циљеве који су више ограничени, након што се суочила са жестоким украјинским отпором током првог месеца рата, тврди британски лист.

- Генерално гледано, главни задаци прве фазе операције су завршени - рекао је на конференцији у петак први заменик начелника Генералштаба Оружаних снага Русије Сергеј Рудској.

Према његовим речима, борбени потенцијал оружаних снага Украјине је значајно смањен, што је омогућило руским снагама да највеће напоре сада усмере "на постизање главног циља,ослобођења Донбаса", преноси Си-Ен-Ен.

Високи званичник америчке одбране рекао је да су руске копнене снаге у протеклих неколико дана показале мало интересовања за кретање према Кијеву, иако настављају са ваздушним нападима на престоницу, преноси Гардијан позивајући се на АП.

- Бар у овом тренутку, изгледа да не желе да нападају Кијев тако агресивно, или уопште. Они су фокусирани на Донбас - рекао је овај званичник.

У саопштењу руског министарства је наведено да проруске снаге сада контролишу 93 одсто украјинског Луганска и 54 одсто Доњецка, два подручја која заједно чине Донбас, преноси Ројтерс поуивајући се на руске медије.

Украјинци тврде да су Руси опколили Черингов. Више о томе сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА