Најновије

"АКО ЧИТАШ ОВО" - Илон Маск послао јаку поруку свету

Човек 21. века претворио се у дигитализовано биће које је некад мање, а некад више завистан од свог „паметног“ уређаја, а одвајање од њега и друштвених мрежа, могло би да изазове масовне патолошке последице. Недавни привремени престанак Мета* платформи показао је у мањој мери потенцијални апокалиптични сценарио живота без појединих мрежа.

Овако филозоф и некадашњи уредник научно-филозофске емисије „Гозба“ Александар Лукић гледа на хипотетички сценарио у којем би модерни свет остао без неких од најпопуларнијих друштвених мрежа на свету, попут Фејсбука* и Инстаграма*.
Алтернативе за ове мреже, које су забрањене у Русији као екстремистичке, свакако постоје и њихова употреба вртоглаво расте у Кини, Русији и многим другим земљама. Док су Твитер, Тик Ток, Ви чет, Телеграм и остале платформе које добар део незападног света користи, радиле нормално, корисници Мете* су били одсечени од својих аватара и виртуелног живота.

Није за шалу

Привремени престанак рада Мете* проузроковао је доста шала и произвео масу „мимова“ на осталим друштвеним мрежама. Чак се и амерички предузетник и технолошки могул Илон Маск подсмевао овој ситуацији на својој недавно купљеној друштвеној мрежи „Икс“, али Лукић упозорава да ситуација није за шалу.

Наравно да би далеко горе било да су „пали“ неки системи који су нам свима битни за свакодневно функционисање, попут система електронског узимања лекова, заказивања прегледа, подизања новца или нечег другог, али ни краткотрајно блокирање „мрежа“ није баш неозбиљно како се може чинити. То би, сматра Лукић, довело до низа психолошких сломова и пратећих проблема.

Живимо у дигитализованом добу у којем се човек претвара у дигитализовано биће. Један од сегмената дигитализације јесу и друштвене мреже. Човек се на неки начин преселио у ту виртуелну стварност друштвених мрежа и делује више на „мрежама“ него у реалности класичне природе. Делује као да смо се сви претворили у виртуелна бића и то ствара осећај зависности, тако да се цела ситуација може посматрати и са патолошке стране, изјавио је Лукић за Спутњик.

Мотај каблове, гаси интернет!

Интернет је, како каже Црнобрња, „генијалан“, јер не постоји централна тачка која може да се искључи, па да он престане да ради. Баш је са том идејом и направљен у доба Хладног рата, као мрежа за избегавање уништавања командних централа, каже он.

Врло га је тешко уништити целог, а поготово сад кад је прешао у ту свемирску димензију – то је скоро немогуће. То треба имати на уму и никако не стављати знак једнакости између Фејсбука* и интернета. Фејсбук* је приватна корпорација која ради на профит.

Овде је, објашњава Црнобрња, реч о приватним корпорацијама које су подложне великим притисцима корисника, па у неким тренуцима испадну из колосека, попут воза који испадне из шина. Са друге стране, мрежа интернета која кроз свемир и путем подморских каблова покрива целу земљу представља једну изузетно комплексну мрежа која би, када би се на неки начин уништила, у великој мери и дословно зауставила цивилизацију.

НАЧЕЛНИК РУСКЕ ВОЈНЕ АКАДЕМИЈЕ: Није искључена ескалација у велики...

Извор: Спутник.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА