Најновије

ТАНАСКОВИЋ: Легитиман захтев Српске за повратак изворном Дејтону

Професор Дарко Танасковић оценио је да је сасвим легитимно тражити да се темељни акти, институционална организација БиХ и надлежности Републике Српске и Федерације БиХ што је могуће више приближе првобитном оквиру и координатама Дејтонског споразума, са свим његовим анексима, те да је маневарски простор Српске сада већи него пре.

Дарко Танасковић (Фото: Јутјуб)

Танасковић је поводом намере Републике Српске да врати пренесене надлежности истакао да није лако практично спровести враћање на оно стање које се назива "изворни Дејтон".

- Оно што свакако мора одмах бити учињено, уколико се заиста жели избећи ескалација кризе, јесте да се одустане од најновијих аберација у `спровођењу Дејтона`, као што је такозвани `Инцков закон` и идеје да би се манипулисањем скандалозним Уставним судом могла и даље спроводити политика развлашћивања ентитета, конкретно Републике Српске - рекао је Танасковић.

Према његовим речима, маневарски простор за Републику Српску је данас објективно већи него раније, али претерана самоувереност не би била препоручљива.

- Ваља водити заиста и конкретно одлучну, али и разложну политику - рекао је Танасковић за Спутњик.

Осврћући се на најновије изјаве лидера СДА Бакира Изетбеговића, који је у контексту претпостављеног сукоба у БиХ поменуо Брчко, Танасковић је оценио да је јасно да позивање на дистрикт који пресеца Републику Српску може бити само у функцији најозбиљније претње ратом.

- Ако томе додамо писма која су Изетбеговић и Денис Звиздић послали на више адреса у ЕУ и САД вапећи за помоћ, чини се да није само дистрикт Брчко неуралгична тачка, већ је цела БиХ један велики неуралгични простор - рекао је Танасковић.

Он је оценио да Изетбеговић, чији је маневарски простор и на унутрашњем и на међународном плану последњих година знатно сужен, настоји да драматизује ситуацију и обраћа се свим чиниоцима за које претпоставља да би могли бити пријемчиви за упозоравајући звук његових ратних добоша, којима се, за сада повремено и кондиционално, оглашава у јавности.

Танасковић је упозорио да Изетбеговић "спрема свој неповерљиви џемат за могућност рата и нужност да се, како он представља ствари, још једном патриотски (од(брани Босна, али је спреман и да разговара са суседима које су он и његови истомишљеници прогласили агресорима".

- Имитира свога бабу, али он то није и из много разлога Бошњацима у битно измењеним временима и околностима - не може бити. Понајвише жели да учврсти свој озбиљно пољуљани рејтинг и препоручи се, односно наметне, као једини репрезентативни предводник Бошњака и релевантни саговорник за сва питања у вези са судбином БиХ - рекао је Танасковић.

Он је нагласио да Изетбеговић, када шаље писма упозорења ЕУ и САД у којим указује на "катастрофалне последице које би настале као резултат остваривања претњи политичких следбеника (српског члана Председништва БиХ) Милорада Додика из Републике Српске, очекује оштро реаговање и конкретне видове притиска на Републику Српску персонализовану у `бауку` званом Додик".

Танасковић је нагласио да је ситуација у БиХ свакако озбиљна и бременита најтежим изазовима, што је последица дуге блокаде истинског политичког процеса унутар БиХ и њених институција, које су у дубокој кризи усљед перманентне злоупотребе на уштрб два конститутивна народа, првенствено Срба, али и Хрвата, уз лицемерну улогу странаца.

Шта се крије у досијеима црногорске тајне полиције, сазнајте ОВДЕ.

Извор: СРНА

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА