Најновије

ДОГОВОР ЈЕ ХИТНО ПОТРЕБАН АЛИ НЕ ДИРАТИ ИЗВОРНИ ДЕЈТОН: Странци би да у Председништво убаце и четвртог члана?!

Кључ свих проблема је тенденција муслимана да се врате на тачку пред избијање рата. Свакако да су потребни разговори ради враћања на Дејтонски споразум, а не ради даљег лутања изван тог документа.

Председништво БиХ. (Фото: Председништво БиХ)

Упркос живој комуникацији заинтересованих страна у региону и различитих дипломатских иницијатива међународних чинилаца, Босна и Херцеговина и даље остаје заглављена између одбране Дејтонског споразума с једне и покушаја брисања дејтонских решења с друге стране.

У ситуацији када нико не пристаје на уступке, нити је компромис на видику, страни центри утицаја опипавају могућности неког новог Дејтона, а у дипломатским круговима помиње се чак и убацивање четвртог члана у Председништво БиХ као једно од могућих решења којим би се заобишла актуелна блокада у одлучивању.

Пут ка централизацији

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић каже да се у БиХ не може наметнути ниједан модел који би искључио ентитетска права у одлучивању, самим тим и право вета. Он сматра да је могућа и потребна нека врста окупљања заинтересованих страна да се превазиђу актуелни проблеми.

- То не може бити нови Дејтон, али би био договор о оживљавању дејтонских одредби. Београд је спреман да се укључи у те преговоре. Србија подржава Републику Српску и одбрану њених права у БиХ, али има и знатно флексибилнији став. Зато мислим да управо Београд може бити окосница будућих преговора. Само модел одлучивања који поштује потпуну равноправност ентитета може да прође. Све остало је пут ка централизацији и представљао би опасно понављање онога што је довело до рата у БиХ. Варијанта да се уведе четврти члан Председништва БиХ је искључена. БиХ се састоји од три конститутивна народа, кога би онда он представљао? - напомиње наш саговорник.

РС је здрав елемент БиХ

Бивши шеф дипломатије Живадин Јовановић упозорава на опасност од сваког покушаја ревизије Дејтонског споразума.

- Сваки нови Дејтон или Дејтон 2, како се помиње, био би обезвређивање једног и јединог Дејтона. Реч је о мировном споразуму и свако ко покуша да га распакује дира у мир, уноси конфузију и угрожава ширу сигурност. Функционисање БиХ је блокирано, али треба видети где је узрок. РС је здрав елемент БиХ, јер је показала своју одрживост и функционалност унутар БиХ, а односи унутар Федерације су ствар хрватског и муслиманског народа. Кључ свих проблема је тенденција муслимана да се врате на тачку пред избијање рата. Не може се све гурати у исти кош. Свакако да су потребни разговори ради враћања на Дејтон, а не ради даљег лутања изван тог споразума. Не сме да се иде на штету стечених права РС. Једни би да праве проблеме, а да РС плаћа трошкове решавања тих проблема - оцењује он и наглашава да је проширивање Председништва БиХ, како каже, ван памети.

Вашингтон жели да повуче непримерен потез, али Москва има спреман одговор! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА