Најновије

АНАЛИТИЧАР ИЗ ПРИШТИНЕ: Илирско порекло Албанаца је мит

На Косову се отишло далеко у изградњи колективног националног идентитета, што је била грешка која је довела у ћорсокак, јер су Албанци претерали и конструкцију о идентитету претворили у неупотребљиву, оценио је бивши приштински новинар и политички аналитичар Дукађин Горани.

Илустрација (Фото: Јутјуб)

– Косовски Албанци граде идеју о себи не око оног што то друштво представља, него оно што није. Илирско порекло, то је мит. У време Скендербега није постојала албанска нација, етничке заједнице су имале другачији статус -, истакао је Горани на конференцији “Косово-Србија: Другачији приступ”, коју је организовао Институт за филозофију и друштвену теорију у Београду.

Он је додао да не зна како је међу Србима по том питању, али ако питате, неког Албанца шта је он, Горани каже да ће одговорити да није Србин, Хрват, Грк, Рус, православац, али неће одговорити шта јесте.

– Наше друштво на Косову више не зна српски језик, поноси се тиме да одбија да га учи. У исто време, у српском друштву учити албански је као учити језик робова – констатовао је Горани.

Према његовом мишљењу, створена је “индустрија одбијања упознавања другог”, јер се тиме мери патриотизам оба друштва.

– Знање српског језика у мом случају штети патриотском статусу. Ниво патриотизма доказујемо одбијањем познавања српског језика. Ми смо наше националности променили у професије, сада имамо професионалне Србе, професионалне Албанце, у последње време и професионалне Македонце, који су пронашли свог Скендербега у личности Александра Великог – закључио је Горани.

Хути ослободили последњу просаудијску баз пред градом Мариб, следи јуриш на град, видео погледајте ОВДЕ.

Извор: Радио КИМ

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА