Најновије

ПОШАЉИТЕ НАТО ТРУПЕ У БиХ: Некадашњи британски шеф дипломатије тврди да Балкану опет прети крвави рат

Некадашњи шеф дипломатије Велике Британије и бивши лидер Конзервативне партије Вилијам Хејг у ауторском тексту за "Тајмс" осврнуо се и на актуелну ситуацију на Западном Балкану, навевши да је тај "регион био жариште 1914. и поприште најкрвавијих ратова у Европи током деведесетих година".

Балкан (Фото: Правда)

Он је између осталог навео и да је "историја много пута показала да занемарујемо опасности на Западном Балкану".

- То је било жариште 1914. године и поприште најкрвавијих ратова у Европи током деведесетих година. Овде је Русија покушала осујетити тежње милиона људи да живе у стабилним и западно оријентисаним државама. Покушај државног удара у Црној Гори, интервенције на референдуму у Северној Македонији, као и све чвршћи притисак на политички и пословни живот у Србији. Како би се заокружио хаос, ЕУ је затворила своја врата за даљње проширење, а Велика Британија је изгубила утицај кроз Брегзит - навео је Хејг.

Он је навео како Запад, укључујући и Велику Британију, нема луксуз да игнорише дешавања на Балкану.

На крају је поручио и да је неопходно послати НАТО трупе у БиХ.

- Мале европске војне снаге, познатије као ЕУФОР, требале би бити појачане НАТО трупама распоређеним на стратешки битним подручјима као што су Брчко и аеродром у Тузли. То звучи драматично, али само снага и одлучност ће нас удаљити од великих невоља. Колапс у Авганистану показује шта се дешава када Запад изгуби пажњу. Не може се дозволити да се исто деси на европском континенту. Запад мора погледати у хладне очи Владимира Путина и суочити се с његовим тактикама. Балкан је кључно место за почетак примене тога - каже Хејг.

Извор: Новости
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА