Најновије

"Масове оптужбе против Српске су погубне и подсећају на колонијалну политику"

Москва је уверена у погубност пристрасних оцјена немачког шефа дипломатије Хајка Маса, који је сву одговорност за велику унутрашњу политичку кризу у БиХ свалио искључиво на Републику Српску, рекла је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.

Захарова (Фото: РИА)

„Изненађујуће је то како је категорички, лако и уопште не улазећи у претходне околности наизглед искусни немачки политичар свалио сву одговорност за велику унутрашњу политичку кризу у тој земљи искључиво на Републику Српску. Уверени смо у погубност оваквих пристрасних процена", истакла је Захарова.

Она је истакла да је Берлин тиме самовољно именовао кривце, преноси Спутњик.

"Већ се чују претње увођењем различитих санкција против легитимно изабраних лидера суверене БиХ, који законитим политичким методама штите уставна права захваћена спољним волунтаризмом који све више подсећа на колонијалну политику", навела је Захарова.

Она сматра да Мас у својим размишљањима занемарује Дејтонски споразум о миру у БиХ.

„Постоји презир и непоштовање независне БиХ, њених државотворних народа, наравно, Дејтонског споразума, мултилатералних напора у корист међунационалног помирења и сарадње", оцијенила је Захарова.

Она је назвала парадоксалним речи немачког шефа дипломатије о мировном споразуму у контексту јачања административне вертикале.

"Такође је парадоксално да имплементацију заједничког оквира, као што знате, Дејтонског споразума из 1995. године, Мас своди само на јачање административне вертикале, улогу нелегитимног високог представника са његовим такозваним страшним алатима", констатовала је Захарова.

Шеф немачке дипломатије Хајко Мас изјавио је раније да његова земља пружа највећу билатералну подршку БиХ, али да нити желе нити хоће да усмеравају новац њемачких пореских обвезника у ентитет који "активно ради на уништавању БиХ", као и да "неће седти скрштених руку".

Извор: Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА