Најновије

ПАЈОВИЋ: Због политике Запада Африци прети талас смрти због глади

Преме подацима Уједињених нација на афричком континенту у стању потпуног сиромаштва живи око 490 милиона људи, то јест трећина укупног становништва. Глад у Африци не куца на врата, већ је увелико присутна. Док Запад умножава санкције, слика досадашњег света руши се пред нашим очима. Нарушавање логистике, несташица сировина, раст цена производа… осећа се од Азије до Америке, али то је најизраженије у Африци, где је нормална исхрана већ постала облик луксуза. Управо Африку најтеже може погодити надолазећа светска економска криза. Због економског рата са Русијом овај континент је на ивици катастрофе и цео афрички свет је у ужасу од поступака САД и Европске Уније. Отворено се говори да је Африка пред катастрофом од глади, нарочито земље на Рогу Африке: Етиопија, Сомалија, Џибути и Еритреја. Драстичан пример је Сомалија, која је до сада увозила 92% јефтине пшенице из Русије и Украјине, а сада су путеви испоруке потпуно пресечени. Ни север Африке није у бољој позицији. Египат и Тунис увозе 80% пшенице од Украјине и Русије и за њих такође украјинска криза представља праву катастрофу.

Фото: Јутјуб

Пише: др Иван Пајовић

Без вештачког ђубрива из Белорусије и Русије ситуација на светском тржишту хране постајаће све тежа. Афричке земље годишње од Русије купују око 2 милиона тона ђубрива. Уколико ту количину хитно не набаве на неком другом месту, производња хране на том континенту смањиће се за трећину, а негде и на половину досадашње.

Сировинама и природним ресурсима ботати континент се у току двадесетог века претворио у пустињу. Према подацима УН катастрофална ситуација са храном хара у мноштву земаља, Анголи, Конгу, Етиопији, Мозамбику, Судану, Уганди, Зимбабвеу, Бенину, Гвинеји… и ту није крај списку. Очигледно је да политичке игре Запада могу послати у смрт од глади стотине милиона људи.

Становништво Африке чини око 1,4 милијарде људи. Континент је на првом месту у свету по залихама злата, дијаманата, мангана… четвртина свеукупних светских залиха руда. Такође присутне су огромне залихе нафте и природног гаса. Ангола, Алжир, Нигерија, Либија, Египат и Гана покривају 10% светских потреба нафте.

Најгоре „ресурсно проклетство” лежи на Сијера Леоне, земљи на западу Африке и најсиромашнијој на афричком континенту, а притом најбогатијој налазиштима дијаманата. Главне ресурсе у земљи контролишу бизнисмени из Америке који су тамошње становништво претворили у робове. У рудницима дијаманата раде чак и петнаестогодишња деца-робови. У овој, али и у многим другим земљама живи се за 3 долара и мање дневно по породици. Просечан животни век у Сијера Леоне је само 57 година, а у Чаду тек 49.

У Сомалији, Бурундију, Нигеру, Буркини Фасо чак 85% становништва живи у крајњој беди. У исто време америчке власти упозоравају афричке земље да не купују „житарице опљачкане у Украјини”, будући да се неке земље зближавају са Русијом како би зауставиле нагли раст цена хране и избегле глад. Одакле Американцима податак да Русија продаје опљачкане украјинске житарице? Па једноставно су измислили! Никакве доказе за то нису понудили јавности.

Од 2018. до 2020. године извоз пшенице у Африку из Русије био је у вредности од 3,7 милијарди долара, што чини 32% укупне количине пшенице коју је Африка купила у том периоду. Из Украјине је купљено пшенице за 1,4 милијарде долара, што чини 12% укупне афричке куповине овог производа. Ови подаци говоре да би због украјинског конфликта Африка могла да остане без око 44% пшенице, тј. скоро половине коју је до сада увозила.

На Африку отпада око 60% обрадиве земље целог света, али масовни извоз житарица у САД који контролишу мултинационалне компаније доводи до тога да „Црни континент” потом мора да купује пшеницу од Русије, Украјине и других земаља по вишим ценама него што продаје на Запад. Многи експерти са увереношћу тврде да ће већ крајем године у многим земљама афричког континента букнути побуне због недостатка хране. Може се само замислити какви се нереди у Африци могу очекивати када светски проблеми постану још озбиљнији.

Земље тзв. Трећег света испаштају због нових закона који се изгласавају у Европи. Деловање западних влада свесно је усмерено ка уништењу сиромашних региона. Пласирањем с почетка јефтиније европске робе на локална тржишта уништавају се национални произвођачи добара, а када се они униште – европска роба се потом продаје и по три пута већим ценама. Овај рецепт није намењен само земљама афричког континента.

Украјинска криза са пратећим санкционим ратом против Русије попримила је глобални карактер, јер је до сада негативно утицала на милијарду ипо људи у целом свету. Уколико досадашњи развој догађаја настави са погоршавањем, тај број ће без сумње бити све већи и већи. Али први и најболнији удар већ осећа управо Африка.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА