Најновије

ПРЕД СУДОМ БИЋЕ ОПСАДНО СТАЊЕ: Лалић први пут очи у очи са Беливуком и Миљковићем као сведок- сарадник!

Срђан Лалић, звани "насмејани кољач", који је с Вељком Беливуком позирао поред брутално мученог Горана Величковића, у понедељак ће се први пут наћи иза друге стране стакла у судници пошто је између два рочишта посао сведок-сарадник.

Фото: МУП Србије

Срђан Лалић, познат у јавности по надимку "насмејани кољач", после објављивања фотографије на којој је са Вељком Беливуком поред брутално мученог Горана Величковића Гоксија, ког су касније, према оптужници, убили и самлели, у понедељак ће се први пут у судници Специјалног суда у Београду појавити као сведок-сарадник.

Мере обезбеђења

Лалић ће, као и друга двојица сведока-сарадника, Бојан Хрватин и Никола Спасојевић у суд бити доведен са сигурне локације, у пратњи полиције.

- Очекује се да мере обезбеђења у судници и око суда буду невиђене. Тројица сведока-сарадника неће седети у боксу за оптужене, који је заштитним стаклом одвојен од суднице. Они ће бити смештени у самој судници, у којој седе заменик тужиоца, судско веће, адвокати, као и оштећени - објашњава саговорник Курира како ће изгледати прво довођење Срђана Лалића у судницу.

Он напомиње да ће, уколико се чак Беливук и Миљковић јаве за реч и пожеле да изађу за судску говорницу, око њих ће у сваком тренутку бити неколико затворских и судских стражара.

- Колико су кивни на припаднике криминалне групе који су са њима учествовали у најтежим злочинима, а онда одлучили да проговоре и признају све, показали су у судници пре неколико месеци. Тада су при самом уласку добацивали Хрватину и Спасојевићу и, иако их је делило стакло, говорили им да су "пи**е". Одлука Срђана Лалића да проговори сигурно им је најтеже пала јер им је он од тројице који су пристали на сарадњу са тужилаштвом био најближи - додаје наш извор.

Признао злочине

Подсетимо, Лалић је на претходном суђењу признао извршење свих кривичних дела за која се терети, тј. пет убистава по оптужници по којој је одржано припремно рочиште.

- И на претходном суђењу, чим је изговорио "признајем извршење кривичних дела", одвојен је од осталих оптужених. Још тада је било јасно да је спреман на сарадњу, не само да призна оно за шта му се суди већ и да истражитељима да информације и доказе о кривичним делима која још увек нису расветљена - наводи саговорник Курира.

"Насмејани кољач", непуних месец дана касније, потписао је споразум о сведоку-окривљеном, којим се обавезао да исприча све што зна о злочинима криминалне групе у замену за 18 година затвора.

Тајна локација

- Он је потом из затвора пребачен на тајну локацију на којој га чувају припадници Јединице за заштиту сведока. У обавези је да пред судом, односно када за то дође време, и пред осталим оптуженима каже све што зна. Они ће тада имати могућност и да му постављају питања, али и да коментаришу његов исказ, тј. да дају евентуално примедбе на њега - објашњава наш саговорник. Како наводи, с обзиром на то да је већ осуђен, неће морати да буде довођен на свако суђење, када она буду почела.

На сигурном

Сведоци-сарадници под посебном пратњом

- Они не излазе из притвора да слободно шетају и крећу се где желе. Непрекидно су под надзором и будним оком полицајаца који брину о њиховој безбедности. Без њихове сагласности не могу да оду чак ни у суд - каже он и објашњава да су сведоци-сарадници у обавези да буду доступни суду, односно тужилаштву, јер у сваком тренутку могу да буду позвани да допуне своје исказе. - Чак и кад суд шаље позиве за суђења, у обавези је да обавести МУП, Јединицу за заштиту сведока, да некога од њих доведе у Устаничку улицу - додаје он и објашњава да само мали број људи, управо из разлога безбедности, зна где се сведоци-сарадници налазе.

Остали без адвоката 

Ристовић: Адвокатска је тајна зашто их не браним 

Адвокат Никола Ристовић, који је пред Специјалним судом заступао Вељка Беливука и Марка Миљковића, потврдио је за Курир да је отказао пуномоћје двојици организатора криминалне групе, али и осталим оптуженима које је заступао у том предмету. - Отказао сам пуномоћје свима и нећу заступати никога у предмету. Како је већ заказано припремно рочиште, замолили су ме да останем на овом, али након тога не заступам више у том предмету. Што се разлога отказивања пуномоћја тиче, они представљају адвокатску тајну и не би било у реду да их износим - рекао је Ристовић за Курир.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА