Најновије

ЗАШТО СУ ЛАЛИЋА ЗВАЛИ ЛУЗЕР: Беливуков човек од поверења постао сведок сарадник, данас ће се срести с шефом!

Срђан Лалић, који је постао сведок-сарадник против монструозног клана оптужених Вељка Беливука и Марка Миљковића, у полицијској акцији под називом "Отимач", током које су се прикупљали докази против криминалне групе чији је члан и сам био, имао је кодно име Лузер, сазнаје Курир.

Фото: МУП Србије

Акција у којој је прошлог фебруара разбијена криминална група коју су предводили Беливук и Миљковић добила је назив "Отимач", а полицајци су сваком осумњиченом дали надимак.

Како извор Курира открива, полиција, БИА и Специјално тужилаштво месецима су прикупљали доказе и вршили оперативну обраду, а само је мали број људи знао да је Беливук имао кодно име Вукодлак, а Миљковић Миљаковац, док је Лалић био Лузер.

Није неуобичајено

- Предистражни поступак, током ког су прикупљени кључни докази неопходни за хапшење и процесуирање, водио се у најстрожој тајности. Постојала је велика бојазан, с обзиром на њихове контакте и везе и када су у питању истражни органи, да ништа не процури - објашњава саговорник и додаје да је пре хапшења мали број укључених у прикупљање доказа знао који надимак је заправо за коју особу и на разоткривању које групе се ради.

Давање кодних имена акцијама, али и људима, како каже наш извор, није неуобичајено и осмишљавају их оперативци који на њима раде. - У конкретном случају, "Отимач" је логичан назив полицијске акције јер, када се кренуло са истрагом, сумњало се да ова криминална група отима људе. Да зверски поступају са њима, тада се није ни наслућивало - објашњава он и додаје да реч Лузер, преведена са енглеског језика, значи губитник, а код нас се одомаћила у жаргону.

Поред овог полицијског надимка, Лалић је имао и друге надимке. Тако се на тајној апликацији за комуникацију са сарадницима звао Бери Милс.

- На Скају је користио име Бери Милс, по злогласном вођи једне од најсуровијих америчких затворских банди Аријевског братства, чији припадници су били расисти и неонацисти. Милс је у затвору провео више од 50 година, а осуђиван је за убиства, пљачке, препродају дроге и многа друга кривична дела - подсећа саговорник и додаје да је Лалић после хапшења у јавности добио надимак "насмејани кољач".

- Овај језиви надимак добио је јер је са широким осмехом позирао, загрљен са својим вођом Вељком Беливуком, поред тела измучене и осакаћене жртве - каже извор.

Казна од 18 година

Иначе, Срђан Лалић је у јулу пред Специјалним судом у Београду признао да је крив, што је шокирало све, јер се до тада изјашњавао да није крив. Након овог признања, он је потписао споразум о сведоку-окривљеном, којим се обавезао да исприча све што зна о злочинима криминалне групе у замену за 18 година затвора.

Беливук, Миљковић и њихови сарадници оптужени су за седам сурових убистава.

- Своје жртве су, подсетимо, отимали, мучили и убијали, а потом су тела транжирали, па млели у индустријској машини за место. Самлевене остатке су бацали у Дунав у Ритопеку, недалеко од куће у којој су вршили злочине - подсећа извор шта се наводи у оптужници.

Први сусрет с вођама

Сигурна локација и обезбеђење

Лалић ће данас, као и друга двојица сведока-сарадника Бојан Хрватин и Никола Спасојевић, у суд бити доведен са сигурне локације, у пратњи полиције.

- Очекује се да мере обезбеђења у судници и око суда буду невиђене. Тројица сведока-сарадника неће седети у боксу за оптужене, који је заштитним стаклом одвојен од суднице. Они ће бити смештени у самој судници, у којој седе заменик тужиоца, судско веће, адвокати, као и оштећени - објашњава саговорник Курира и додаје да ће ово бити први пут да се Лалић сретне с Беливуком и Миљковићем откад је постао сведок-сарадник.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА