Најновије

Русија и Српска нису ни признале Шмита, а главе ће му доћи Бошњаци?

Сукоб на релацији Кристијана Шмита и Бошњака и оптужбе које је амбасадор Босне и Херцеговине у УН Свен Алкалај изнео на рачун тзв. високог представника је „закуцавање последњег ексера“ на постојање Канцеларије ОХР и функције високог представника у БиХ, каже политиколог Анђелко Козомара у осврту на последњу седницу Савета безбедности УН о БиХ.

Кристијан Шмит (Фото: ОХР)

Оштар напад амбасадора Босне и Херцеговине УН Свена Алкалаја на тзв. високог представника БиХ Кристијана Шмита, који се догодио на седници Савета безбедности УН, отворио је питање да ли је ово почетак краја Кристијана Шмита и уопште функције високог представника за БиХ.

Шмита иначе нису признали за високог представника Русија и Кина као сталне чланице Савета безбедности, али и сама Република Српска, где су га често звали „немачким туристом“.

Америка дала зелено светло

Политички аналитичар из Бањалуке Анђелко Козомара каже да је Алкалај одреаговао очекивано јер, како каже, Бошњаци имају обичај да став мењају према ономе што њима одговора.

„Шмит ионако губи позиције које је имао у Сарајеву, а све је мање омиљен и у неким моћним амбасадама. Немачка наравно не може да се тако лако одрекне свог човека и да га „пусти низ воду“, али прећутно трпи нападе на њега који долазе не само Алкалаја и Бошњака, него и свих оних који су ментори Бошњацима,“ напомиње саговорник Спутњика.

Пре свега то су Американци и Британци који такође критикују Шмита и који су, како тврди Козомара, на крају су Алкалају и дали „зелено светло“ да наступи како је наступио према Шмиту у СБ УН.

„Шмит, дакле, вероватно завршава своју политичку каријеру као високи представник у БиХ. Можда ће се сачекати са изборним резултатима и формирањем власти на свим нивоима и да та власт почне да одрађује неке послове и тада би почело лагано гашење ОХР-а и високог представника,“ закључује Козомора.

Он подсећа да је Кристијан Шмит био хваљен и подржаван од стране Сарајева све док им није стао на жуљ.

„Међутим, чим је изменио изборни закон БиХ нешто мало у корист Хрвата, односно њиховог положаја у БиХ, не само да су протестовали против Канцеларије ОХР већ и тражили да Шмит буде проглашен персоном „нон грата“. Тако да је тај напад на њега у СБ УН био и очекиван,“ каже наш саговорник.

Шмита „укида“ Бакир Изетбеговић?

Козомара истиче да је у СБ УН БиХ представљала фактички једна неформална група људи, чији ставови нису усаглашени у Председништву БиХ како то Устава БиХ налаже.

„Дакле, они су се скупили и отишли тамо да нападну Шмита јер је „оштетио“ Бошњаке изменом изборног закона. Иначе, очекивало се да ће Алкалаја Американци убедити да не наступи против Шмита, и да повуче тај свој говор који је очигледно припремљен у централи странке СДА у Сарајеву,“ каже Козомара.

Подсећања ради, Алкалај је Шмита оптужио да противуставним радњама дестабилизује БиХ, мислећи на Шмитово наметање измена изборних правила након што су општи избори у БиХ окончани у корист Хрвата.

Извор: sputnikportal.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА