Најновије

РОДИТЕЉИ ПРОЧИТАЈТЕ ОВО: Зашто Стив Џобс и Бил Гејтс својој деци нису давали мобилне телефоне?

Људи који најбоље знају како нека ствар функционише често зазиру од ње. Стручњаци за технологију знају како телефони заиста раде и многи од њих не желе да им деца буду ни близу тих справа.

Илустрација (Фото: Pixabay. com)

Зазирање које се полако крчкало у Силицијумској долини прерасло је у консензус: прича о предностима екрана као образовних алатки је пренадувана а ризик од зависности и ометеног развоја је висок. Сада је у току дебата о томе колико времена са телефоном је у реду. 

"Не користити мобилни је много лакше него провести мало времена пред екраном", каже Кристин Стечер, бивши истраживач друштвених мрежа, удата за инжењера из Фејсбука. 

"Ако га накратко деци дам, она само желе још." 

Стечерова (37) и њен супруг Рушаб Доши истраживали су предности и мане времена проведеног пред екраном и дошли до једноставног закључка: не желе тако нешто у свом дому. Њихове ћерке старе пет и три године немају "буџет", време које могу да проведу испред екрана. Једино када им је тако нешто дозвољено јесте када дуго путују колима или авионом. 

Недавно је Стечерова мало ублажила њихов приступ. Сваког петка породица погледа један филм, преноси Недељник. 

Атена Чаварија, која је радила као извршни асистент у Фејсбуку а сада је у филантропском одељењу Марка Закерберга – "Иницијативи Чан - Закерберг", каже: 

"Уверена сам да у телефонима чучи ђаво и уништава нам децу." 

Чаварија је својој деци мобилне телефоне дозволила тек када су кренули у средњу школу, а чак и сада забрањује њихову употребу у колима и жестоко ограничава време употребе у кући. 

"Други родитељи ме питају да ли се бринем што не знам где су ми деца када не могу да их нађем", каже Чаварија. "Ја им одговарам да не морам да знам где су ми деца сваке секунде."

За дугогодишње лидере технолошке индустрије то што сада гледају како справе на којима су радили утичу на њихову децу делује као обрачун са њиховим животом и делом. Међу њима је и Крис Андерсон, бивши уредник портаал Wиред, сада извршни директор компаније која се бави роботиком и дроновима. 

"На скали између кокаина и бомбонице, ближе су кокаину", рекао је он о мобилним телефонима, ајпедима и таблетима. Техничари који су радили на овим производима и писци који су пратили технолошку револуцију били су наивни, каже он. 

"Мислили смо да можемо то да контролишемо. А ово је изван наше моћи контроле. Они ударају директно на центре задовољства мозга који се развија. Ми као родитељи то не можемо да схватимо." 

Он има петоро деце и 12 правила која укључују: без телефона до лета пред средњу школу, без таблета, ајпеда, лаптопова у спаваћим собама, без друштвених медија до 13. године. Лоше понашање? Казна је 24 сата без приступа интернету. 

"Нисам знао шта радимо њиховим мозговима све док нисам видео симптоме и последице", рекао је Андерсон. 

Тим Кук, извршни директор Епла, рекао је раније ове године да свом нећаку не би дозволио да користи друштвене мреже. Бил Гејтс је својој деци дозволио да користе мобилне телефоне тек када су били тинејџери. Стив Џобс није дозвољавао својој деци да приђу ајпедима. 

Они који су дозволили својој деци приступ екранима сада морају да из извлаче из зависности тако што им објашњавају како технологија функционише. 

Џон Лили, бивши директор Мозиле, каже да покушава да свом 13-годишњем сину објасни да њиме манипулишу они који су изградили технологију. 

"Кажем му да је неко написао код због кога се он осећа тако како се осећа", каже Лили.

Други родитељи из Силицијумске долине кажу да постоји начин да време проведено пред екраном мобилног или таблета буде мање токсично. 

Рене Диреста, истраживач Центра за хуману технологију, не дозвољава пасивно провођење времена са мобилним али дозвољава кратке, стимулативне игрице. А ту су и они који се не слажу са дијагнозом да су мобилне направе опасне. 

Џејсон Тоф (31) који је водио видео-платформу Вине а сада ради за Гугл, дозвољава свом трогодишњем детету да се игра на ајпеду за који сматра да није ништа бољи нити гори од књиге. 

"Напротив. И мислим да говорим у име многих родитеља који се из страха од осуде боје то исто да кажу", рекао је Тоф. Он каже да је као мали одрастао уз телевизију. 

"Мислим да сам испао сасвим океј!"

Да ли постоји огроман зид који иде дном Атлантског и Тихог океана сазнајте ОВДЕ.

Извор: Недељник

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Интервју са свештеником Ненадом Илићем.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА