Најновије

Русија је у Венецуели везала Американцима руке

У последњих неколико месеци САД су биле приморане да смање ентузијазам када је реч о доласку на власт новог председника у Венецуели, јер је Русија, вођена својим финансијским и геополитичким интересима, активно подржавала председника Николаса Мадура да остане на власти, оцењује амерички лист „Вашингтон пост“.

Илустрација (Фото: РИА)

Пре само неколико месеци Трампа су уверавали да је Мадуров крах неизбежан, те да ће га заменити млади Хуан Гваидо, који је сам себе прогласио за председника у Венецуели, пише лист, али и додаје да се уместо тога десило сасвим супротно.

Иако лидер опозиције Гваидо ужива подршку преко 50 држава света, Мадуро има подршку Кине, Турске и, пре свега, Русије, подсећа лист и наглашава да је управо подршка Москве једна од пресудних, јер испоручује Каракасу и храну и лекове, те наставља да инвестира у нафтни сектор.

Један од битнијих разлога због чега Русија подржава Венецуелу јесте и тај што Каракас дугује Москви 3,1 милијарду долара, а још две милијарде руској нафтној компанији „Росњефт“, самим тим у случају промене власти руске инвестиције би могле бити угрожене, оцењује „Вашингтон пост“.

Амерички лист наводи и да је главни проблем настао оног тренутка када су у Венецуелу слетели руски војни авиони, будући да је Вашингтон тај потез Москве окарактерисао као директну провокацију, али су Руси те оптужбе одбацили позвавши се на споразум о војној сарадњи који постоји између Русије и Венецуеле, те још једном потврдили да никоме не дозвољавају да се меша у унутрашња питања других земаља.

Трамп жели “нови светски поредак” са Русијом и Кином. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Наоружање војске Венецуеле-подаци

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА