Најновије

ПРОТЕСТ "1 ОД 5 МИЛИОНА": Нема ко други да се бори за ову земљу осим нас!

Окупљање грађана у оквиру протеста "1 од 5 милиона" почело је око 19 часова код Теразијске чесме.

Протест у Београду (Фото: Јутјуб)

Говорила је одборница ДС Драгана Ракић, која је истакла да ће "бити на улицама колико треба само да виде леђа свима који уништавају Србију и њену будућност".

- Боримо се за слободу, независне медије и независно правосуђе. У овој борби смо сви заједно, нема раздора, политичке партије, организације, студенти су уједињени у борби за бољу Србију. Демократија тражи активног појединца. Будимо сложни, чувајмо једни другима леђа, јер нема никог другог ко ће да се бори за ову државу - рекла је она.

Протестна колона је од од Теразијске чесме, Призренском улицом, Бранковом и Поп-Лукином улицом, потом Париском и Узун Мирковом стигла до зграде Ректората, где је протест завршен и најављен нови за наредну суботу.

Како су почели протести

Подсетимо, први грађански протест одржан је 30. новембра у Крушевцу, неколико дана након што је лидер Левице Србије Борко Стефановић нападнут пре одржавања трибине у том граду.

Дан након напада, Стефановић је на конференцији за новинаре показао своју кошуљу окрвављену у том нападу, па је прва протестна у Крушевцу одржана под називом "Стоп крвавим кошуљама".

Недељу дана касније, 8. децембра, шетња је први пут организована и у Београду. Од тада, грађани сваке суботе шетају централним градским улицама, а једини изузетак је био 16. јануар, среда, када је, на годишњицу убиства организована шетња за Оливера Ивановића. Окупљени су тада у тишини прошетали до Храма Светог Саве, где су запалили свеће.

На самом почетку, и протест у Београду носио је назив "Стоп крвавим кошуљама" да би након неколико шетњи главна парола постала "1 од 5 милиона".

Прочитајте ОВДЕ шта то Вучић нуди Макрону.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА