Најновије

"НЕ СМЕ ВИШЕ ДА ЋУТИ": Зашто Меркелино здравствено стање има утицај не само на Немачку већ на читаву Европу?

Да ли је стварно добро? Цела Немачка се ово пита након најновијег тремора који је доживела Ангела Меркел, трећи пут за месец дана.

Ангела Меркел (Фото: Јутјуб)

Иако се консултовала са лекарима у вези са узроком и подвргла се тестирању, Меркел тек треба да објави резултате или да пружи додатне детаље. У четвртак, током званичне церемоније добродошлице новој премијерки Данске, обе лидерке су прекинуле са стандардним протоколом и селе на столице које су биле постављене на црвени тепих испред кабинета канцеларке. Претходног дана се Меркел поново неконтролисано тресла за време посете финског премијера, а сличне сцене су виђене и два пута у јуну.

Меркелини покушаји да умањи забринутост јавности, ​​инсистирајући на томе да је "веома добро" само су додатно појачали забринутост код Немаца и изазвали нова питања у земљи опседнутој приватношћу: Да ли јавност има право да зна више о њеном стању? Меркел сигурно не мисли тако.

- Мислим да ће моја изјава да сам добро бити прихваћена. То се појави и исто тако брзо прође - рекла је новинарима у среду након још једног тремора.

Иако Меркел инсистира да је способна за рад, понудила је само оскудне детаље о томе шта је мучи. То је испрва функционисало, али њен најновији напад присиљава земљу да преиспита заштитни зид који је деценијама одржавала између јавног и приватног живота њених политичара.

Међутим, није само Немачка забринута. Меркел се сматра најзначајнијим лидером у Европи, што чини стање њеног здравља важним питањем изван граница њене земље.

Ако је озбиљно болесна, међународне импликације би биле значајне. Законски, могао би је у кратком року заменити било који Немац старији од 18 година који би могао да добије већину у Бундестагу, немачком парламенту. Али, одлазак жене, коју земља назива "Мути", односно мајком, са чела Немачке био би огроман ударац.

Са питањима која се врте око прикладности њеног изабраног наследника, Анегрет Крамп-Каренбауер, нагли одлазак канцеларке би готово сигурно отворио пут хаосу. Нема гаранције да би се владајуц́а коалиција у Немачкој могла одржати на власти, ако, на пример издејствује нове изборе који би - ако је за веровати резултатима актуелних анкета - изменили немачки политички крајолик са дубоким импликацијама за целу Еуропу. Имајући у виду колико се тога доводи у питање, Меркелин покушај да избегне испитивања и стави тачку на питања у вези са њеним здрављем у најмању руку изгледа слаб.

То је посебно тачно с обзиром на то да је репутација Меркел као жене са гвозденом конституцијом, била централна за њену политичку личност. Годинама је обично била последња особа која је остајала на маратонским преговорима у Бриселу, а затим деловала орно и спремно да одговара на новинарска питања у ситним сатима.

Ово се још једном могло видети прошле недеље, када је канцеларка говорила са новинарима након дводневног преговарачког маратона око следец́ег председника Европске комисије, а који је уследио одмах након састанка Г20 у Јапану. Али након 14 година у кабинету, Меркел, која ц́е идуц́е недеље напунити 65 година, можда је овог пута преценила своје могућности.

У немачким медијима данима излазе теорије о томе шта би могло да узрокује Меркелину дрхтавицу, од "Креислауфпроблеме" (посебне немачке опсесије проблемима циркулације који је окривљен за широк спектар неугодности) до стреса. Оно што је јасно је да је Меркел имала веома пун распоред од почетка јављања тремора.

Први тремор, који се десио 18. јуна у Берлину када је угостила новог украјинског председника Володимира Зеленског, приписала је врућини. Објаснила је да није попила довољно воде. Од тада се знатно смањила температура у немачкој престоници.

Њена друга епизода догодила се 27. јуна, непосредно пре доласка у Осаку, док је стајала у затвореном простору поред немачког председника Франк-Валтера Штајнмајера.

Меркел је након тога предложила да је узрок можда био психосоматски, изазван забринутошц́у око првог инцидента. У среду, после трећег тремора, она је поново наговестила психолошки узрок, рекавши да још увек "обрађује" прву епизоду.

Многи немачки коментатори су узнемирени због изгледа да би лидер земље могла да пати од психолошког притиска, али то је питање - политички "врући кромпир". Након што је Ханс-Георг Масен, контроверзни бивши шеф домаће обавештајне службе у Немачкој, у четвртак објавио да "здравствено стање владиног лидера није приватна ствар", он је био грубо критикован.

У највећем делу, немачки медији нису одмах посветили велику пажњу Меркелином стању. Лист Билд био је један од ретких који је навелико писао о томе.

"То не престаје. Ћутање и покушаји да се одбаце бриге више нису одрживи", закључио је лист.

Прочитајте ОВДЕ шта би то Хрватска да отме Србији.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА