Најновије

ФРАНЦУСКИ ПРЕДСЕДНИК ПОВЛАЧИ КОНКРЕТАН ПОТЕЗ: Макрон именује изасланика за Западни Балкан и решава питање Косова!

Франсуцки председник Емануел Макрон планира да именује специјалног изасланика за Западни Балкан који ће имати активну улогу у решавању косовског проблема.

Емануел Макрон и Александар Вучић (Фото: predsednik.rs)

Макрон је током дводневне посете Београду о својој намери да именује специјалног изасланика обавестио и председника Србије Александра Вучића. Он има намеру да се активније ангажује у овом региону. 

- Француска жели да преузме кључну улогу у решавању проблема између Београда и Приштине. Пошто због бројних обавеза сам не може на дневном нивоу да се бави расплитањем косовског чвора, има намеру да у наредном периоду нађе човека од повереја који ће бити задужена за тај део Европе. Биће то француски изасланик за Западни Балкан. Макрон ће захваљујући тој новој фигури практично учврстити свој утицај у региону - каже извор из дипломатских кругова у Паризу. 

Очигледно је било да је Макроновој посети Београду претходила озбиљна припрема. То што је одлучио да дође само у Београд, па још да преноћи у нашој престоници, то што се грађанима окупљеним на Калемегдану обратио на српском и што је одржао емоцијама набијен говор, није случајно. Сигурно је да је један од разлога тај што је односом Србије и Француске кроз историју добро упознат, али свако ко мисли да је само посреди, наиван је. 

Шта је Макронова намера?

Немачка канцеларка Ангела Меркел спрема се крајем године за пензију због нарушеног здравственог стања, а њеним одласком остаће упражњено место "главног" у Европи. Није тајна да француски председник има такве амбиције и да у наредним годинама има намеру да преузме контролу над Старим континентом. Отуда и посета Србији и то баш таква каква је била. 

Што се Србије тиче, јачање улоге Француске у Европи, па и посредовање у дијалогу Београда и Приштине, нама би ишло наруку. Не због Макронове љубави према Србији, јер је реч о веома рационалном политичару, већ због његовог веома лошег односа према косовсим Албанцима, односно према њиховом руководству у Приштини.  

Макрон је током посете Београду рекао да ће у најскорије време организовати састанак српског државног врха предвођеног Вучићем, представника власти у Приштини и да ће на њему бити он и Ангела Меркел. 

Председник Вучић је изјавио да очекује да тај састанак буде у септембру, а како се незванично сазнаје до сусрета би требало да дође почетком тог месеца. 

- Пошто је повлачење Ангеле Меркел све извесније, Макрон не жели да је искључи из целог процеса јер је учествовала од почетка и била је веома заинтересована. Зато би две стране уз председника Макрона и канцеларку Меркел већ у првим данима септембра требало опет да седну за исти сто - наводи саговорник. 

Трамп би могао да сазове самит о Косову! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА