Најновије

"ПОСТАЋЕТЕ АМЕРИЧКИ ВАЗАЛИ!" Макрон објаснио Џонсону шта чека Британију након изласка из ЕУ!

Француски председник Емануел Макрон поручио је данас британском премијеру Борису Џонсону да је на њему да изабере судбину Британије и да ће Европска унија бити спремна за сценарио изласка без споразума иако то није оно што Унија жели.

Емануел Макрон (Фото: Јутјуб)

Макрон је такође рекао и да није могуће испреговарати нови споразум о Брегзиту за месец дана иако је јуче немачка канцеларка Ангела Меркел рекла да је могуће наћи ново решење.

Поводом "бекстопа", одредбе по којој неће бити "тврде" границе између Републике Ирске и Северне Ирске, Макрон је рекао да то није само технички механизам, већ гарант стабилности у Ирској и провинцији Северне Ирске.

- Не можемо да нађемо нов споразум за 30 дана - рекао је Макрон.

Такође је рекао да Споразум о повлачењу "не припада ниједној чланици ЕУ да преговара или да поново преговара".

Међутим, он је ипак покушао да ублажи изјаву и усклади је са оним што је претходно рекла Меркел.

- Оно што је Меркелова јуче рекла и што је у складу са суштином наших разговора је да нам је неопходна видљивост у року од 30 дана. Нико неће чекати до 31. октобра, а да пре тога да не покуша да пронађе добро решење - изјавио је Макрон на конференцији за новинаре са британским премијером.

Макрон је такође рекао да је његова слика "лошег полицајца" када је реч о преговорима са Уједињеним Краљевством била неутемељена.

- Представљају ме као грубог момка, али ја сам само увек говорио да је избор направљен и да га не можемо игнорисати - рекао је он.

Џонсон је претходно истакао да жели споразум о Брегзиту и да верује да га је могуће постићи до 31. октобра. Британски премијер је казао да је "снажно охрабрен" оним што је јуче чуо од немачке канцеларке Ангеле Меркел током разговора у Берлину.

Иначе, Француска верује да је у овом тренутку највероватнији сценарио излазак Велике Британије из ЕУ без споразума, након што је Џонсон тражио да се поново преговара и одустане од "бекстопа", односно од решења за ирску границу.

Уочи састанка, Макрон је рекао да Џонсонов захтев за новим преговорима о споразуму о изласку из ЕУ није изводљив и упозорио Британију да ризикује да, ако напусти ЕУ буде подређена Сједињеним Државама.

- Не може се изаћи из Европе и рећи "бићемо јачи" пре него што на крају постанете млађи партнер САД које се све више понашају хегемонистички - рекао је Макрон.

Он је рекао да не види разлог за одлагање Брегзита осим ако се у Британији не догоди значајна политичка промена као што су избори или нови референдум.

Трамп жестоко загрмео на данску премијерку! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА