Најновије

ОБУЗДАТИ ТРАМПА ПО СВАКУ ЦЕНУ! Ево какву је стратегију смислио Макрон да би спречио председника САД да поново направи хаос на самиту Г7!

Прошлогодишњи самит Г7 се завршио хаосом, након што амерички председник Доналд Трамп није желео да потпише заједничко саопштење по његовом завршетку. Овога пута, домаћин француски председник Емануел Макрон је одлучан да се тако нешто не понови.

Емануел Макрон и Доналд Трамп (Фото: Flickr)

Зато је смислио лукав план: овог пута неће бити заједничког саопштења.

То међутим не значи да он нема посебне амбиције за самит који ће се одржати од суботе до понедељка.

Како је Макрон у среду увече објаснио на прес конференцији у трајању од два и по сата, он види овај скуп као кључни тренутак у његовом науму да спаси оно што он види као угрожени мултилатерални либерални светски поредак. У својим намерама ће имати пуне руке посла због бројних светских криза.

Највише посла ће свакако имати са Трампом, који је умешан у сукобе на више фронтова - од трговинског рата са Кином до бизарне битке са Данском око идеје куповине Гренланда.

А ту је и нови британски премијер Борис Џонсон, умешан у конфликте код куће и у иностранству због Брегзита. Осим тога, проблематични су и Ђузепе Конте и његова Италија која је остала без владе, као и Ангела Меркел која се суочава са све слабијом немачком економијом.

Још кад се томе додају све дубљи међународни неспоразуми око питања као што су Иран и климатске промене, јасно је да нас очекује веома узбудљивих три дана.

Ово су кључне тачке Макронове стратегије за вођење Г7, према анализи сајта "Политико".

Обуздати Трампа

Иако је Макрон признао да он и амерички председник не мисле исто о глобалном поретку, нити имају исте циљеве" ( а то су прилично фундаментална неслагања), он је нагласио да "председник Трамп није ни у једној другој земљи био толико често као у Француској".

- Самит Г7 ће му бити четврта посета од почетка мог мандата, то је корисно за координацију ствари јер у супротном расту разлике - рекао је Макрон.

И док је он свестан да Трампа, када се ради о предизборном обећању, не може да натера да промени мишљење, као што је то био случај са повлачењем САД из париског климатског споразума, иранског нуклеарног споразума и вођењем трговинског рата са Кином, а све то имало је дестабилишуће ефекте на Европу, Макрон је одлучан да се фокусира на то када су "успели да заједно постигну стварне ствари".

Као примере навео је уверавање Трампа да не повуче све америчке трупе из Сирије и одлуку председника САД да изврше заједничке ваздушне нападе у Сирији 2018. као одговор на пријављени напад хемијским оружјем од стране сиријске владе.

Нема уступака за Брегзит

Макрон, који се у четвртак састао на ручку са Џонсоном у Паризу, није бирао речи када је говорио о могућности Брегзита без договора.

- Тврди Брегзит ... биц́е одговорност британске владе. Британци су одлучили о Брегзиту, а британска влада има могуц́ност до последње секунде да повуче члан 50 - рекао је Макрон.

Према његовим речима, поновно преговарање о споразуму о Брегзиту ради уклањања "бекстоп" одредбе, као што је ове недеље предложио Џонсон, "није опција ... јер оно што Џонсон предлаже у писму које је послао ... јесте да се одабере између интегритета европског тржишта и поштовања Споразума од Великог петка. Ми не бисмо бирали између та два".

А што се тиче много спомињаног трговинског споразума који би Велика Британија склопила са Сједињеним Државама, Макрон је тврдио да тај споразум неће надокнадити трошкове Брегзита и да ће његова цена бити "историјска вазализација"

- Не мислим да је воља Британаца ... да постану млађи партнер САД - рекао је он.

О повратку Русије у Г8

Дан након што је Бела кућа тврдила да је Макрон сугерисао Трампу да позове Русију на Г7 следеће године, Макрон је то негирао.

Рекао је да ц́е бити неопходан велики напредак у решавању сукоба у Украјини како би Москва била добродошла назад у групу.

- Тачно је да ц́е Русија на крају моц́и да се врати у Г8, али ... неопходни прелиминарни услов ... је да се, у вези са Украјином, нађе решење на основу Минског споразума - рекао је он.

Отишао је још даље, у ономе што би могло да буде ударац Трампу, који је изразио подршку враћању Русије у Г8 без услова.

- Мислим да рећи да се Русија може вратити за сто без икаквих услова би представљало слабост Г7. То би била стратешка грешка и дубока неправда - рекао је он.

Ипак, Макрон је рекао да је опрезно оптимистичан да би могли да се испуне услови да се у наредним седмицама у Паризу између Украјине, Русије, Француске и Немачке одржи самит како би се преговарало о окончању сукоба у Украјини.

- Можемо да идемо даље са разменом заробљеника. Имао сам дуги разговор с (Владимиром Путином) о овоме и он је спреман. Можемо кренути напред са демилитаризацијом. Изгледа да су (руски и украјински) председници спремни да крену са тим - рекао је он.

Порез за технолошке гиганте

Макрон је рекао да је "луд" систем који омогућава технолошким компанијама попут Гугла или Фејсбука да избегавају плаћање пореза у земљама у којима послују.

Али нагласио је да порез дигиталним технологијама од три одсто, за који се он први заложио и који је усвојило девет других европских земаља након што није усвојен на нивоу ЕУ - не циља искључиво америчке компаније, већ компаније са одређеним нивоом прихода.

Тај порез је привукао Трампов бес па је он узвратио најавом да ће увести 100 % пореза на француско вино. Али Макрон је нагласио да је Трампов министар финансија, заједно с осталим министрима финансија Г7, прошлог месеца потписао принцип опорезивања технолошких компанија у земљама у којима зарађују.

Ево која земља се противи повратку Русије у Г8! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА