Најновије

МЕЂУНАРОДНИ ИНСТИТУТ ИЗНЕО ШОКАНТНЕ ПОДАТКЕ: Са Тачијем пада и Рама и цела његова коруптивна камарила!

Аналитичари Међународног института за бликоисточне и балканске студије (IFIMES) у Љубљани очекују да ће "актуелни режим" у Приштини доживети пораз на предстојећи превременим изборима, што ће, како истичу, бити подстицај за убрзани пад с власти албанског премијера Едија Раме.

Еди Рама и Хашим Тачи (Фото: Јутјуб)

Оцењујући ситуацију на косовској територији и у Албанији најтежом, где су на власти, како кажу, "дугогодишњи режими" Хашима Тачија (ДПК), а у Албанији председник владе Еди Рама (ПС), аналитичари указују да на догађаје на Косову и Албанији се не мозе гледати изоловано јер се ради о "два сијамски повезана режима који редовно генеришу кризе".

Еди Рама и Хашим Тачи генеришу кризу на Косову, а криза са Косова генерише кризу у Босни и Херцеговини, истиче се у анализи IFIMES-а и указује да је због тога кључно да нови специјални изасланик САД-а за Западни Балкан Метју Палмер прво стабилизује ситуацију у Албанији и на Косову, односно са албанским политичким руководством, јер, како истичу, док се то не догоди не може се очекивати озбиљнији напредак на Балкану.

Према наводима аналитичара (не)изненађује недавна најава Француске, Холандије и Данске, да се противе проширењу Европске уније, односно започињању преговора о чланству ЕУ са Албанијом, иако је Европска комисија дала препоруку да се крене у тај процес.

Због тога је, истичу, Рама активно био укључен у покушаје уверавања опозиционих странака на Косову, да избегну превремене изборе и формирају нову владу, али на крају је то било игнорисано.

Рама је, истичу аналитичари, свестан чињенице, да ће пораз Тачија на изборима значити крај за обојицу.

- Пад режима Хашима Тачија ће почети да разоткрива криминалну и коруптивну хоботницу Едија Раме, чији је саставни део и косовски огранак. Начин деловања Тачија и Раме је скоро идентичан. Концепт деловања је пљачкање јавних ресурса, застрашивање грађана и политичких опонената, изборне преваре, куповина избора, обмањивање међународне заједнице, стално продуковање криза и конфронтација са опозицијом како би у таквом амбијенту ''контролисаног хаоса'' успели владати са енормном количином ''прљавог'' новца” - наводи се у најновијој анализи IFIMES-а.

При томе су, наводи се, криминал и корупција постали не само начин владања него и начин живота.

Предстојећи превремени парламентарни избори, истичу аналитичари, разоткриће мрежу Тачијевих плаћеника. Разоткриће се, кажу, ко ће од високих међународних и званичника појединих држава током септембра посетити Косово и тако ће се показати ко ради и ко су Тачијеви "плаћеници".

- Тако ће изаћи на видело ко је део политичко-дипломатске коруптивне хоботнице, која Тачија одржава на власти - наводи се у анализи IFIMES-а.

Аналитичари посебно упозоравају на врло снажну спрегу политике, криминала и тајкуна (бизниса), која је показала своју снагу приликом формирања коалиција за предстојеће превремене изборе.

Наводи се, наиме, да су политичко-криминални кругови спречили формирање предизборне коалиције Покрета Самоопређељење (ЛВВ) и Демократског савеза Косово (ДСК).

Унутар ДСК, кажу, превладали су политичко криминални-кругови, који тесно сарађују са Демократском партијом Косова (ДПК) и Хашимом Тачијем, које у ДСК симболизују Љуфти Хазири и Агим Вељиу.

Због тога ће, наводе, глас на предстојећим изборима за ДСК уствари бити глас за ДПК и Хашима Тачија.

Нажалост, констатују аналитичари, у та догађања активно се умешала Немачка, односно Хришћанско демократска унија (ЦДУ).

А циљ свих наведених активности је онемогућити долазак на власт Покрета Самоопређељење и Аљбина Куртија (ЛВВ), који је, сматрају аналитичари, уверљиви фаворит за позицију косовског премијера.

Аналитичари упозоравају, да политичке странке и политичари на Косову схватају изборе као прилику за долазак на власт и отворену пљачку јавних ресурса, а не прилику да одговорно раде за интерес и добробит грађана.

Констатују да је косовска спољна политика доживела “потпуни фијаско”, јер, како кажу, грађани и даље немају визну либерализацију, а Косовска полиција није део међународне организације Интерпол.

Истичу И да је више од десет држава у међувремену повукло међународно признање косовске независности, што, како кажу, Србија истиче као свој велики успех.

Аналитичари IFIMES-а посебно истичу да је Еу суштински занемарила Западни Балкан, док су, како кажу, друге државе И центри моћи већ капиларно присутни на том простору.

Констатују да је на Косову узалуд потрошено, односно нестало две милијарде евра новца пореских обвезника И постављају питање где је нестао тај европски новац.

Истичу да је за очекивати, да ће нови сазив Европског парламента (ЕП) покренути истрагу и утврдити одговорност за трошење новца пореских обвезника из држава чланица ЕУ на Косову.

Такође је, кажу, потребно извршити ревизију рада Делегација ЕУ у државама региона, а државе чланице ЕУ треба да изврше ревизију рада својих дипломатских представништава у тим државама.

- Забрињава чињеница, да су Делегације ЕУ у државама региона постале легло криминала и својеврсни отуђени центри моћи унутар држава - наводи се у анализи IFIMES-а.

Стога аналитичари сматрају да Европска канцеларија за борбу против превара (OLAF-European Anti-Fraud Office) мора покренути истраге због основаних сумњи да је новац пореских обвезника ЕУ узалудно потрошен односно да је нестао.

Харадинајев најближи сарадник открива шта чека Србе ако Рамуш поново постане премијер лажне државе! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА