Најновије

"БУШНИ КО ШВАЈЦАРСКИ СИР": У нападу на саудијске рафинерије јеменски дронови глатко „прошли“ саставе „Патриот“!

Амерички састави „Партиот“ су још једном  показали да су крајње неделотворни, по други пут у Јемену. Наиме, током напада на међународни аеродром “Краљ Калед” у Ријаду 2017. су јеменски борци успешно једним од пројектила погодили мету, иако су саудијске и америчке снаге тврдиле супротно.

Патриот (Фото: Јутјуб)

Сада су, ноћу пре суботе, два јеменска беспилотна авиона Qasef-K2 успела проћи ваздушним простором Саудијске Арабије, који је у том делу под заштитом противваздушних одбрамбених састава „Патриот“, и уништити највећу рафинерију нафте компаније Сауди Арамко у подручју града Абкаика.

Упркос ћутању службеног Ријада, према видео записима и фотографијама се показало како је напад јеменских бораца био успешан, док је, како наводе бројни извори, у нападу кориштено само неколико нападачких „дронова камиказа“.

Према најновијим подацима су неке од беспилотних летелица Хути бораца биле оборене, међутим, противваздушни и противракетни састави су још увек показали изузетно ниску делотворност.

Важно је напоменути да је напад јеменских бораца изведен с врло велике удаљености, иако се до сада претпостављало да је најефикаснији домет удара њихових беспилотних летелица релативно мали.

Подсетимо да су јеменски борци раније лансирали балистичку ракету на град Дамам, показујући тако спремност за напад и на удаљена подручја у Саудијској Арабији.

“Наше снаге помоћу десет беспилотних летелица извеле велику операцију, ударивши на двије рафинерије Абкаик и Кураис на истоку Саудијске Арабије. Ово је највећа операција у дубинама краљевства”, рекао је службени гласноговорник ваздухопловних снага јеменских бораца за локални канала Ал Масира.

Напоменуо је да је операција изведена након пажљивог извиђања. Представник покрета обећао је да ће се такви напади наставити у много већим размерима све док краљевство не престане с непријатељствима у Јемену.

Раније су Хути провели напад дроновима на поља и рафинерије нафте у подручју Шеyба у Саудијској Арабији, што је довело до паљења гасне фабрике на терену. Као одговор, арапска коалиција напала је положаје Хусита у северном Јемену.

Од 2014. у Јемену трају борбе између снага на страни одбеглог председника Абда Рабуа Мансура Хадија и јеменских Хути бораца и покрета Ансарула. Од марта 2015. године је неколико арапских земаља на челу са Саудијском Арабијом стало на страну Хадија и покренули су агресију на сиромашни Јемен, узрокујући тренутно најгору хуманитарну кризу на планети. Од тада су Хути, осим што нису дозволили агресору да заузме земљу, почели спроводити нападе на Саудијску Арабију, као одговор на бомбардирање цивилне инфраструктуре и њихових објеката у западном Јемену.

Прочитајте ОВДЕ   зашто је алармантно стање за Кремљ, а Сирија је у питању.

Извор: logicno. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА