Најновије

ЏОНСОН ТРАЖИО УСЛУГУ ЗА БРЕГЗИТ ОД МАКРОНА: Француски лидер му оштро одговорио! Овоме се није надао!

Француски председник Емануел Макрон дао је Борису Џонсон рок до краја недеље да из основе ревидира план за Брегзит, повећавајући изгледе да преговори пропадну за пар дана.

Емануел Маркон (Фото: kremlin.ru)

Предлоге које је Велика Британија изнела прошле недеље Брисел оцењује као непогодне да послуже као основа за споразум, а Емануел Макрон је истакао да је сада на Великој Британији да још једном размисли пре предстојећег самита ЕУ.

Након што је одбио да се лично састане с британским премијером, Макрон је у телефонском разговору с Џонсоном у недељу нагласио да ће се даљи преговори одвијати преко посредника Мишела Барњеа, главног преговарача ЕУ.

- Борис Џонсон је изнео најновије предлоге - изјавио је званичник Јелисејске палате поводом разговора.

- Председник му је рекао да ће се преговори у наредних неколико дана бити настављени с тимом Мишела Барњеа, како би се на крају недеље оценило да ли је могућ споразум који поштује принципе ЕУ.

Британски предлог обухвата поновно увођење царинских контрола на ирском острву и вето Демократске унионистичке партије на останак Северне Ирске на јединственом тржишту робе ЕУ - аранжман осмишљен да се избегну контроле на граници.

Британски премијер Борис Џонсон затражио је од француског председника Емануела Макрона да "погура" да се обезбеди споразум о Брегзиту, саопштио је синоћ Џонсонов кабинет.

Џонсон је Макрону рекао и да Европска унија не би требало да се уљуљкује у погрешно уверење да ће Велика Британија остати у ЕУ и после 31. октобра, преноси Ројтерс.

Како се наводи, Џонсон је о свом предлогу Брегзита разговарао с Макроном и португалским премијером Антониом Костом.

- Ово је прилика да се постигне договор. Договор који подржавају парламентарци и споразум који подразумева компромисе на свим странама. Британија је дала велику, важну понуду, међутим, време је да и Европска комисија покаже вољу за компромисом. Уколико се то не деси, Британија ће напустити ЕУ без споразума - рекао је добро обавештени званичник из Даунинг стрита.

Како се наводи, док се приближава крајњи рок, 31. октобар, Џонсон све чесће помиње да неће бити још једног одлагања Брегзита, али и да неће прекршити закон који га обавезује да захтева поновни поступак ако до 19. октобра не буде договорен споразум о повлачењу.

Макронов одговор Џонсону уследио је након што је холандски премијер Марк Руте у телефонском разговору у суботу рекао Џонсону да ЕУ27 неће прихватити споразум који подразумева увођење царинских контрола на ирском острву.

С обзиром да је Велика Британија добила свега неколико дана да поново размотри кључне аспекте својих предлога, званичници у Бриселу описују преговоре као "фарсу".

Преговори две стране су очигледно доспели у ћорсокак. Највиши Џонсонов саветник Доминик Камингс рекао је помоћницима из Конзервативне странке да влада неће суштински мењати предлог.

У међувремену, премијер Летоније Кришјанис Каринш рекао је за BBC да је сада све у Џонсоновим рукама.

- Уколико понуда из Британије буде по принципу "узми или остави", биће врло тешко постићи договор. Сада све зависи од Џонсонове воље, јер смо ми, на европској страни, увек отворени и окренути ка постизању договора.

Русија је спремна да почне нуклеарну сарадњу са Кубом! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА