Најновије

ОГЛАСИО СЕ КРЕМЉ: Руси послали јасну поруку Турској! Ево шта су рекли о њеној операцији у Сирији!

Операција Турске на североистоку Сирије је изузетно забрињавајућа и могла би да наштети политичком решавању ситуације, изјавио је портпарол руског председника Дмитриј Песков на телевизији „Русија 1“.

С-400 (Фото: Јутјуб)

„Крајњу забринутост свих изазива ситуација на североистоку Сирије, где се сада одвијају догађаји који би потенцијално могли да нанесу штету политичком решењу“, рекао је Песков.

Ситуација у Сирији

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган је 9. октобра објавио да почиње операција „Извор мира“ у Сирији. Анкара је саопштила да су дејства турске војске усмерена против Радничке партије Курдистана и терористичке организације ДАЕШ. Операцију Турске оштро критикује неколико суседних земаља, као и САД и Европска унија. Председник САД Доналд Трамп је запретио да ће „разорити турску економију“ ако Анкара „пређе границе дозвољеног“ и обећао снажан удар ако Турска не буде играла по правилима.

Министар финансија САД Стивен Мнучин је саопштио да Трамп намерава да овласти његово министарство за увођење санкција Анкари.

У четвртак, 17. октобра, Сједињене Америчке Државе и Турска објавиле су да су се сложиле да зауставе војну операцију Турске на 120 сати и повуку курдске снаге са 30-километарске тампон-зоне на турско-сиријској граници, коју Анкара намерава да контролише самостално. Турски председник Реџеп Тајип Ердоган рекао је у петак да ће Анкара наставити операцију у Сирији ако Сједињене Америчке Државе не испуне обећања о повлачењу курдских снага ван зоне безбедности.

Војска преузела напуштену америчку базу! Више о томе ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА