Најновије

ПАРИЗ СТАО НА МАКРОНОВУ СТРАНУ: Председник је рекао оно што је очигледно, идеја је била да се подстакне дебата! (ВИДЕО)

Макрон је у интерјвуу за Економист јуче рекао да је НАТО на самрти, а да се Европа налази на ивици понора.

Емануел Макрон (Фото: Твитер Видео)

Груба дијагноза Емануела Макрона да је НАТО доживео "мождану смрт" узнемирила је друге Европљане, али то је ризик на који је француски председник спреман ако би их то спречило да затварају очи пред све опаснијим светом, објашњавају данас званичници у Паризу.

Он је упозорио европске чланице НАТО да се више не могу ослонити на САД, односно да се од Америке више не може очекивати да ће стати у одбрану земаља чланица Алијансе.

Иако је Макрон дуго тражио од Европе да размишља о себи као аутономној "сувереној сили", његова суморна оцена о 70-годишњем НАТО савезу, изазвала је снажне реакције, а немачка канцеларка Ангела Меркел чак ју је назвала превише "драстичном".

Али, Макрон (41) сматра да је неопходно да се неке ствари кажу отворено како би се Европа протресла из учмалости пред НАТО самит 4. децембра у Лондону.

- Савршено смо свесни ризика - рекао је неименовани француски званичник за медије.

- Кад то тако кажете, неизбежно је да изазовете иритираност, тензију, понекад и поделе. То може у почетку да повреди, али понекад постане основа за будуће јединство - рекао је он.

Неке земље, додао је, желе да гурну под тепих оно што се дешава у Сирији, а Париз то сматра изузетно опасним.

Макронови коментари изазвали су приличну нелагодност у источној Европи која види САД као јединог гаранта своје независности од Русије, наводи Ројтерс.

- Не могу рећи да нас је ова изјава баш усрећила - рекла је литвански председник Житанас Науседа.

Из Естоније огласио се потпредседник одбора за спољне послове у парламенту Марко Михкелсон који је казао да Макронова изјава шаље "опасан сигнал", а Пољска је такође изразила "забринутост".

Међутим, француски званичници кажу да је Макрон само рекао оно што је очигледно и да је претходно Трамп довео у питање америчку посвећеност НАТО називајући га "застарелим".

- Идеја је била да се подстакне дебата. Није на нама да одлучимо докле ће ићи. Немамо унапред дефинисан план - рекао је један француски званичник.

Јавио се отац Џулијана Асанжа! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА