Најновије

ИСПОРУКА С-400 ДОВЕДЕНА У ПИТАЊЕ! На помолу велики сукоб Русије и Турске! Ердоган забија нож у леђа Путину? (ВИДЕО)

Турски председник је у Либију послао војску да помогне међународно признатој влади у Триполију у борби против фелдмаршала Калифе Хафтара, којег подржава руски лидер.

С-400 (Фото: msb.gov.tr)

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган ударио је на интересе руског председника Владимира Путина у Либији.

Ердоган је у ту афричку земљу послао своју војску како би помогла међународно признатој влади у Триполију у борби против Путиновог човека - фелдмаршала Калифе Хафтара, шефа непризнате владе на истоку земље и команданта Либијске националне армије (ЛНА).

Следи одлучујућа битка

Према наводима саудијске телевизије "Ал Арабија", Турска је у Триполи послала специјалне снаге, саветнике и војну технику.

- Ердоган је то урадио након што су Влада националног јединства (ГНА) у Триполију и њен премијер Фајез ел Сараџ то затражили - наводи Ал Арабија.

Разговор двојице лидера заказан за јануар

Кремљ је јуче саопштио да ће руски председник Владимир Путин следећег месеца разговарати са турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом о ситуацији у Либији.

Тема разговора биће турски план пружања војне помоћи међународно признатој влади у Триполију.

- Русија подржава све напоре и сваку појединачну земљу у тражењу решења за либијску кризу - рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Та телевизија додаје да Ердоганове снаге имају за циљ да униште Хафтара, који је са својом ЛНА још у априлу започео офанзиву против међународно признате владе, а у четвртак је најавио одлучујућу битку за Триполи.

- Турски председник је зато у недељу примио Сараџа у палати Долмабахче у Истанбулу. Тада је Сараџ од Ердогана затражио помоћ на основу споразума о војнобезбедносној сарадњи који су два лидера, упркос противљењу Арапске лиге, потписала 27. новембра - објавила је Ал Арабија.

Аналитичари, међутим, оцењују да тај Ердоганов потез није много мудар и да ће се тиме силно замерити Путину. Хафтар, наиме, има одличне контакте са Русијом, која му је помогла у борби против терориста ИСИС на истоку Либије.

Према наводима појединих медија, Хафтарови рањени војници лече се у Русији, а руска влада помогла му је и да направи две војне базе на истоку Либије. Како појединци оцењују, Путин у Хафтару види јединог кандидата који би у постгадафијевој ери могао да донесе мир Либији.

- С обзиром на Ердоганову одлучност да заштити владу у Триполију, Либија би могла да постане центар турско-руског сукоба. Ердоганова војска у Либији угрожава руске интересе, што Путин неће дозволити. Сумњам да ће се руска и турска војска директно сукобити, али Путин има кеца у рукаву. Он увек може да потегне питање ракетног система С-400, који је Анкара купила од Русије - каже политички аналитичар Керим Хас. 

Хоће да врати милион избеглица у Сирију

Реџеп Тајип Ердоган изјавио је јуче да би милион сиријских избеглица, на добровољној бази, требало да се пресели у "зону мира" на северу њихове земље, и то у "веома кратком временском периоду".

- Морамо да пронађемо формулу да омогућимо избеглицама које су путовале у Турску да буду пресељене у своју домовину - рекао је Ердоган.

У Турској се тренутно налази 3,7 милиона сиријских избеглица, а Ердоган сматра да би у "зони мира" могли да се изграде стамбени објекти и школе.

Све због гаса

Он додаје да Ердоган све то ради како би се докопао новог налазишта гаса у Медитерану.

- Због тога је са владом у Триполију потписао меморандум о разумевању, којим се дефинише поморска граница између Турске и Либије. Према том споразуму, Турска ће имати право да црпи гас из новог налазишта, недавно откривеног у Средоземном мору. Будући да је Триполи то налазиште препустио Ердогану, он је обећао да ће заузврат пружити војну помоћ - истиче Хас.

Иначе, Либија је од октобра 2011, кад су побуњеници, уз подршку САД и НАТО, брутално убили дугогодишњег лидера Муамера ел Гадафија, запала у хаос. Та земља богата нафтом већ осам година је у грађанском рату. Последица тога било је формирање две владе - међународно признате у Триполију, коју сада води Сараџ, и оне непризнате са седиштем у источном граду Тобруку, на чијем је челу Хафтар.

Промена руководства ЕУ отвара прилику за нови почетак у односима са Русијом! Више о томе ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА